Aktuális

Még mindig csak ígérgetnek a devizahiteleseknek

Minél többet olvasok a devizahitelesek mentéséről, annál kevesebbet értek az egészből. Mi most a helyzet pontosan? Segít az állam, vagy nem? Ács Gábor gazdasági szakértő válaszol.
Még mindig csak ígérgetnek a devizahiteleseknek
Mégsem mentik meg a devizahiteleseket?

Ezt egyelőre nem lehet tudni. Annyi bizonyos csak, hogy vannak tárgyalások a Bankszövetség és a kormány képviselői között a kérdésben, azt pedig könnyű kikövetkeztetni, hogy mindkettő a másik kontójára mentené a devizahiteleseket. A bankok lehetőség szerint egy huncut garast sem akarnak már a projektbe ölni, mondván, jól le lettek már húzva a bankadóval is.

A költségvetésben nincs rá hely…

A kormány pedig megígérte ugyan már párszor a dolgot, de a szigorítások időszakában a költségvetésben sincs egy peták se erre a célra. Vagyis a helyzet nagyon egyszerű: mindenféle segítség a hiteleseknek sokba kerül és senki sem akar erre pénzt szánni. Nem véletlen, hogy már több mint fél évvel csúsztak túl az eredetileg kijelölt határidőn, amit persze mindig újabbak és újabbak követtek.

Még mindig csak ígérgetnek a devizahiteleseknek

A kilakoltatási moratórium is elvileg arra az időszakra szólt, amíg a felek megegyeznek a közös segítségnyújtásról, de mivel nem tudtak, újra meghosszabbították a moratóriumot – igaz, szigorúbb feltételekkel, kisebb kör számára. Jelenleg az a legfrissebb információ, amit a Bankszövetség részéről Gyuris Dániel pöttyintett el a sajtó számára. E szerint április végéig már lehet megegyezés az adósmentésről és például egy olyan megoldás körvonalazódik, melynél kedvezőtlen árfolyamváltozás esetén húznak egy határt a törlesztőrészleteket illetően. Ha a kurzus romlik, akkor se nő a havi törlesztő.

Ha a forint erősödik

A tartozás persze nem veszne el, ha a forint visszaerősödik egy másik határnál jobban, akkor ennek kedvező hatását sem érvényesítenék a törlesztőben, hanem ilyenkor egyenlítenék ki a rossz árfolyam idején adott kedvezőbb részleteket. Elképzelhető állami kamattámogatás adása is azokra a hitelekre, melyek segítségével mások piaci áron vehetik meg a bajba jutottak ingatlanjait, illetve azok a hitelesek is részesedhetnek ilyenben, akik kisebb lakásba költöznének, kikerülve így a hitelcsapdából. De még egyszer: ezek továbbra is elképzelések, még mindig nem biztos semmi sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top