nlc.hu
Kényes kérdések

Terhesség és hüvelyfertőzés

Tabutémát feszegetünk: a hüvelyfertőzés és a terhesség

Nem szívesen beszélnek róla a kismamák, pedig gyakran tapasztalhatják, hogy megváltozik terhesség alatt a hüvelyváladékuk. Ne kezeljük tabuként, nincs mit szégyellni!

Bizonyos betegségek, fertőzések nem feltétlen jelentenek problémát a hétköznapi életben, ha kezeljük őket, de ha egy babát is hordunk a szívünk alatt, már sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. Ne szégyelljük, ne tekintsünk rá tabuként, merjünk beszélni róla, egyeztessünk az orvosunkkal, hogy minél előbb túl legyünk a hüvelyfertőzések okozta kellemetlen tüneteken.

Tudtad? Akár minden ötödik terhességnél előfordulhat valamilyen hüvelyfertőzés.

Szülés utáni szex

Fotó: Getty Images

Első és legfontosabb: NEM a te hibád!

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya könnyen felborul, így könnyen kialakulhat bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés, ami egyáltalán nem a kismamák hibája. Fontos azonban, hogy a jelek észlelésekor – bakteriális fertőzés esetén ez megváltozott mennyiségű, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás – azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz, mert az ilyen problémák megfelelő kezelés nélkül akár koraszüléshez is vezethetnek! Ezért fontos, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, fordítsunk megfelelő figyelmet a megelőzésre, a kimondottan erre a célra kifejlesztett termékekkel. Enyhébb esetben az orvos vény nélkül kapható hüvelykúpot vagy gélt ajánlhat, ha komolyabb, visszatérő problémával állunk szemben, akkor szájon át szedendő gyógyszert is felírhat a problémára.

Nem csak a bakteriális vaginózis támadhat!

A várandós szervezet a hormonális változások miatt több cukrot raktároz (glikogén) ezt pedig a Candida gombák is előszeretettel „fogyasztják”. Ebben az esetben a hüvelyfolyás fehér színűvé válik, állaga pedig túrószerű lesz, amihez egy erőteljes szeméremtájéki (a hüvelybemenet és környéke) viszketés társul.

Jegyezzük meg! Ne próbáljuk meg otthon kezelni: teljesen másként kell eljárni gombás és bakteriális fertőzés esetén. Nem mindegy továbbá, hogy a terhesség melyik fázisában vagyunk, hiszen nem minden szert lehet minden szakaszban alkalmazni.

Kezeletlen esetben kis arányban, de az is előfordulhat, hogy az szülés alatt az újszülött is elkapja, amit fehér foltok jeleznek a szájában.

Azért, hogy megelőzzük a fertőzéseket, kerüljük a zsúfolt strandokat, szaunákat. Cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra, mellőzzük a túlcukrozott ételeket – vagy legalább tartsunk mértéket!

Mit tehetünk még?

  • Kerüljük az ülőfürdőt!
  • Fürdés után mindig alaposan törölközzünk meg! Mosakodás, valamint WC-használat után fontos a helyes törlési irány megválasztása: a szeméremtest felől a végbél irányába, vagyis elölről hátrafelé!
  • A műszálas és szoros bugyik, főként pedig a tanga helyett részesítsük előnyben a pamut anyagú, kényelmes fehérneműt!
  • Ne üldögéljünk vizes fürdőköpenyben vagy nedves alsóneműben!
  • Kerüljük a különböző intim mosakodók, illatosított krémek, parfümök, fürdőolajok használatát.

Streptococcus is veszélyforrás

A Streptococcust a terhes nők egynegyede hordozza, úgy, hogy nem is tud róla. A születendő babára viszont veszélyes ez a kórokozó. Azok a kismamák, akiknél kimutatják a baktérium jelenlétét, antibiotikumos kezelést kapnak, hogy elkerüljék az újszülött szülés közbeni megfertőződését.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/franckreporter)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top