nlc.hu
Kényes kérdések

Intimfertőzések és hatásuk

A pillanat a nőgyógyásznál, amikor az életem percek alatt összeomlott

Az intimfertőzéseknek több fajtáját különböztetjük meg. Mikor van okunk gyanakodni a párunkra? Melyik nemi úton terjedő fertőzés? Ezt jó, ha megjegyzed!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyi tévhit kering a hüvelyfertőzések körül. A gombás és a bakteriális hüvelyfertőzés a népi hiedelmekkel ellentéteben nem nemi úton terjedő intimfertőzés, a trichomonas viszont igen. Milyen tünetei vannak? Hogy kell kezelni? A legfontosabb, hogy ha az itt leírtakhoz  hasonló tüneteket vélünk felfedezni magunkon, akkor forduljunk orvoshoz.

„Többször volt már intimfertőzésem, leginkább bakteriális hüvelygyulladásom. Ennek a fertőzésnek a tüneteit nagyon jól ismerem: bőséges, híg, szürkés színű, és általában rendkívül zavaróan halszagú folyással jár, de tudtam, most valami egészen mással állok szemben. Zöldessárga, állagát tekintve habos, ragacsos és  fura szagú hüvelyfolyással küzdöttem, mindemellett azt is észrevettem, hogy a pisilés is  fájdalmat okoz. Így nem volt több halogatás, időpontot kértem, és elmentem a nőgyógyászomhoz. A tüneteimet elmondtam az orvosomnak, aki kenetet vett tőlem, és amit utána mondott, az teljesen leforrázott” – mondta Éva, aki nem kapott túl jó híreket.

Tudtad? Ha a partnerünk fertőzött, akkor a nemi érintkezésen túl a közös vízben fürdőzéssel, közös törölköző használatával is megfertőzhet bennünket.

Intimfertőzések és típusai

Fotó: Getty Images

„A kenetből mikroszkóp alatt gyorsan kiderült, hogy trichomonas hüvelyfertőzésem van. Tájékoztatott, hogy ez egy parazita okozta fertőzés, ami szexuális úton terjed, és fontos a visszafertőzés miatt a férjemet is kezelni. Először nem igazán értettem, hogy miről beszél, de szép lassan leesett, hogy a fertőzést a férjemtől kaptam el, de vajon ő honnan szedte össze?” – mesélte Éva, aki feldúlva, csalódottan és szomorúan tért haza, majd kérdőre vonva a férjét, kiderült, hogy férjének hónapok óta viszonya volt az egyik munkatársával. Éva megbocsátani nem tudott, de a trichomonas hüvelyfertőzéstől egy tíznapos kezelés után legalább megszabadult.

Az intimfertőzéseknél elengedhetetlen a hüvelyflóra regenerálását elősegítő készítmények alkalmazása, melyek helyreállítják a hüvely egészséges, enyhén savas pH-ját és jótékony baktériumflórját. Szakemberek szerint amíg a kezelés tart, tanácsos kerülni a nemi érintkezést. Ha mégis sor kerülne rá, óvszerrel történő védekezés javasolt.

Trichomoniázis esetén mindkét felet kezelni kell, és a nemi érintkezés a teljes gyógyulásig tilos! A nőknél általában egyszeri, míg a férfiaknál általában hosszabb ideig, körülbelül egy hétig tartó antibiotikum-kezelésre van szükség.

 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

A Bayer Hungária Kft. intimfertőzés elleni termékei Trichomonas fertőzés kezelésére nem alkalmasak.

Tudj meg többet a testedről!

(Fotó: The Good Brigade/Getty Images)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top