nlc.hu
Kényes kérdések

Intimfertőzés és az orvos

Kikészít a hüvelyfertőzés? A pont, amikor keresd fel az orvosod

Valamilyen hüvelyfertőzéssel és annak kellemetlen tüneteivel minden nő szembesült már. Mikor ajánlott felkeresni az orvost? Van az a pont!

Ha vissza-visszatér az életünkbe a bakteriális vagy a gombás hüvelyfertőzés, akkor bizony a tettek mezejére kell lépni, és orvoshoz fordulni. Mi állhat a hátterében? Hol hibázunk? Nézzük!

Visszatérő bakteriális hüvelyfertőzés

Bakteriális hüvelyfertőzéskor a védelmet jelentő Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A hüvelyváladék is megváltozik, a bőséges, híg folyás fehér vagy szürkés színűvé és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagúvá válik, amihez ritkán égő érzet is társulhat. Antibiotikumkúrával a fertőzés jól kezelhető, mégis sokan járnak úgy, hogy vissza-visszatér az életükbe ez a nyavalya.

Ennek pedig az egyik oka az, hogy nem veszik elég komolyan a problémát!

Semmiképp se kezdjünk öndiagnózisba, mert alaposan félrekezelhetjük saját magunkat, és csak tovább ronthatunk a helyzeten! Keressük fel az orvosunk, főleg, ha az antibiotikumkúra ellenére is visszatér a fertőzés!

Hüvelygomba és az orvos

Fotó: Getty Images

Mi lehet a baj?

A kezelésnél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a fertőzések kiújulása ellen is.

A visszatérő hüvelygomba maga a pokol!

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzésről beszélünk. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, fehér színűvé és sűrű, túrós állagúvá válik, amit kellemetlen, igen erőteljes intimtáji égető, viszkető érzés kísér. Az egyensúly több okból is kibillenhet, ám a legjellemzőbb az, ha a szervezet védelmét biztosító immunrendszer betegség vagy például tartós stressz miatt legyengül.

Akkor beszélhetünk visszatérő gombás hüvelyfertőzésről, ha az évente több mint négy alkalommal jelentkezik.

Az állandóan visszatérő gombás fertőzést akár a partner is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, de attól még hordozhatja, és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem – mondván, hogy nincsenek tünetei –, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus. Gyakran visszatérő hüvelygomba esetén a partner kezeléséről is gondoskodni kell.

Gombaellenes készítményekkel kezelhető a fertőzés, de fontos a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is gondoskodni – akárcsak a bakteriális hüvelyfertőzés esetében – , mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában, így ezek a készítmények megelőzés céljából is használandók.

Kevert fertőzés is létezik: ilyenkor gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Éppen ezért fontos, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztessük, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

És végül egy fertőződési mód, amire nem feltétlenül gondolnánk elsőre. Felső légúti fertőzésekkor bár ezek nagyon nagy részt vírusos eredetűek, az esetek kisebb hányadában szájon át szedendő antibiotikumra lehet szükség. Ami pedig nem „válogat”, ilyenkor sajnos nem csak a légutakat megbetegítő baktérium, hanem a szervezet hasznos, a bél- és hüvelyflórát alkotó baktériumai is áldozatul eshetnek a kezelésnek: az antibiotikumszedés mellékhatásaként hüvelygomba alakulhat ki.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Westend61/Getty Images)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top