nlc.hu
Kényes kérdések

Szex és az intimfertőzés

Fájdalmas a szex? Ne vedd félvállról, intimfertőzés is állhat a hátterében

Többnyire egyszerűen kezelhető, ennek ellenére sokan nem szívesen beszélnek róla. A fájdalmas szex komoly problémát is jelenthet, ne vegyük félvállról.
Intimfertőzés és a szex

Megdöbbentő az a statisztika, hogy a nők fele fájdalmat érez szex közben vagy közvetlenül utána. Sokan inkább tűrnek, mintsem elmennének orvoshoz, pedig a legtöbb esetben még csak nem is komplikált problémáról van szó. Aki viszont úgy dönt, hogy inkább kivár, majd csak elmúlik, csendben tűr, annak egyre nehezebb lesz az intimitás.

Bakteriális és/vagy gombás hüvelyfertőzés vs. szex

A hüvely egészséges, savas kémhatását a Laktobacillusok tartják fenn. Ha a kémhatás megváltozik, a hüvelyben élő jó és rossz baktériumok aránya felborul, és kialakulhat bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés. Mindkét fertőzés esetében tünet lehet az, hogy együttlét kellemetlen, fájdalmakkal jár. Efelett a fertőzés nélkül sem szabad szemet hunyni, de mindkét fertőzés gyógyítható.

A rettegett bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb nőgyógyászati betegség a fogamzóképes korú nők körében gyakoribb, mint a gombás hüvelyfertőzés.

Olyankor alakul ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A védelmet biztosító Laktobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. A hüvelyváladék híg, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz, mennyisége sokszorozódhat.

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikum-kúrával jól kezelhető, ám az egyre inkább fenyegető antibiotikumrezisztencia kivédése érdekében fontos, hogy ha antibiotikumot kapunk, tartsuk be az orvosunk által javasolt kúrát, a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Ezt követően pedig a hüvelyflóra regenerálása kihagyhatatlan feladat, ugyanis az antibiotikum a jótékony Lactobacillusok létszámát is megtizedeli. Addig is, amíg orvoshoz eljutunk, a tünetek enyhítésében segítenek a tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelykúpok, gélek.

Szabaduljunk meg a hüvelygombától

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben egyébként velünk élő Candida gombák valamilyen számukra kedvező körülmény miatt, például, ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, túlzottan elszaporodnak. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, fehér színű lesz, állagát tekintve leginkább sűrű, túrós jellegűvé válik. Szerencsére gombaellenes, a gombát célzottan elpusztító készítményekkel (hüvelykúppal, krémmel vagy hüvelytablettával) kezelhető a fertőzés.

Hüvelyfertőzések esetén, a kezelések végéig, amennyiben lehetséges, hanyagoljuk a szexuális életet. Azoknak, akik hajlamosabbak a gombás és bakteriális hüvelyproblémákra, érdemes az óvszeres védekezés mellett letenni a voksukat, az ondó ugyanis felboríthatja a hüvely belső egyensúlyát, ami könnyen egy újabb fertőzéshez vezethet. Épp ezért az érzékenyebbek próbáljanak meg az aktus után minél hamarabb megmosakodni, de vigyázzanak az illatosított, nem bőrbarát termékekkel! A hüvelyöblítés viszont kifejezetten káros, mert a túltisztítás is árt a hüvelyflórának.

Felfázás (avagy húgycső/hólyaghurut)

Előfordul, hogy nem az együttlét során, hanem órákkal utána alakul ki heves alhasi fájdalom, amelyet gyakori vizelési inger, égő vizelés kísér. Ennek okozói az aktus során, a végbél környékéről a húgycsőbe sodródó, majd onnan tovább jutó E. coli baktériumok. Ha hajlamosak vagyunk a felfázás szexszel összefüggő típusára, ügyeljünk a rendszeres folyadékfogyasztáson túl arra is, hogy szex után mielőbb menjünk el WC-re, vagyis ne adjunk esélyt a kórokozók húgyhólyagban való megtapadására.

Bármilyen tünetekkel is találkozunk, egy a lényeg: a fájdalmas szexbe semmiképp ne törődjünk bele. Keressünk fel nőgyógyász szakorvost. Érdeklődjünk fórumokon, közösségi oldalak zárt csoportjaiban, kihez érdemes fordulni. Ne féljünk a vizsgálatoktól, a lehetséges beavatkozásoktól, mert az életminőségünk jelentősen javulhat, ha a szexuális életünk fájdalommentes és kiegyensúlyozott.

 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

A Bayer Hungária Kft. intimfertőzés elleni termékei nem alkalmasak felfázás kezelésére.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép:  Peter Cade/ Getty Images)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top