nlc.hu
Kert
Április a kertben

Április a kertben – ezek a legfontosabb teendők

Kezdő, de haladó kertészeknek is érdemes átfutni, mi mindent lehet vagy inkább érdemes csinálni az áprilisi kertben.

Tavasszal már jócskán akad munka a kertben, szóval elő a kesztyűt és az ásót!

Facsemeték ültetése

Most tavasszal (vagy majd ősszel) lehet facsemetéket, szabadgyökerű cserjéket ültetni.

„Az ültető gödörnek minimum 60×60 centisnek kell lennie. De az sem baj, ha 1×1 méteres, ha nagyon belejönnénk az ásásba. Ha megvan a gödör, töltsük fel jó minőségű földdel, amit ⅕ arányban komposztált trágyával dúsítottunk. Később már elég nehéz lesz a gyökerek alá ilyen tápanyagot juttatni! A földet mindig tömörítsük vagy lábbal vagy egy erős tömőfával, hogy ne maradjon levegős a talaj. A frissen ültetett fákat mindig alaposan »iszapoljuk« be ültetés után! Vagyis öntsünk az ültető tányérba  annyi vizet, amitől a föld már iszapszerű lesz. Ha pedig egészen biztosra akarunk menni, akkor a kiásott gödröt is teletölthetjük vízzel az ültetés előtt néhány órával” – javasolja McMenemy Márk, hobbikertész.

Április a kertben

Fotó: levente bodo/Getty Images

Magvetés

El lehet kezdeni a melegigényes zöldségfélék (bab, póréhagyma, mángold, csemegekukorica, kobakosok) magvetését a szabadföldbe. Már kiültethetjük a korai fejes káposzta, a karalábé, a kelkáposzta palántáit és elvethetjük a bimbóskel magját is.

Gyepszellőztetés, gyeplazítás

Tél után sokszor a gyep tele lesz mohával. Ez  ellen az egyik legjobb védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás. Egy erős gereblyével dolgozzuk át a gyepet, szedjünk fel vele minél több mohát!

Fűfelülvetés

Sajnos tavasszal kell szembesülnünk azzal is, hogy a gyep itt-ott kikopott. Semmi ok, ugyanis ilyenkor ideális az idő a pázsit felülvetéséhez.

Mediterrán cserjék visszametszése

Áprilisban már nyugodtan visszavághatjuk a mediterrán évelőinket (rozmaring, zsálya, levendula stb). 

„Ezek az igénytelen növények nagyon gyorsan tudnak növekedni, ha jól érzik magukat, ebből kifolyólag nagyon hamar elterpeszkednek. Ez nemcsak azért rossz, mert nem túl esztétikus látvány a sok szétlapult, megnyúlt tő, de közben más, lassabban növekedő növényeket teljesen el is tudnak vele fojtani” – mondta McMenemy Márk.

Cserepes növények

A cserepes szobanövények átültetésének is most van az optimális ideje! A cserepéből kinőtt növényt emeljük ki, a földet óvatosan rázzuk le a gyökerekről és az elhalt, valamint túlságosan megvastagodott gyökérágyakat vágjuk le. A növény föld feletti részéről is távolítsuk el az elhalt ágakat és leveleket.

(Forrás: itt és itt)

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top