nlc.hu
Kert

Betelt a pohár a természetben ürítő túrázokkal

Kiborult a bili: a nemzeti park szerint túl sokan használják wc-nek a híres Snowdon-hegyet

Azt ajánlják, hogy mindenki könnyítsen magán még a hosszú túra előtt.

A walesi Snowdonia Nemzeti Park kénytelen volt figyelmeztetést kiadni, miután hétvégén több „felkavaró és riasztó” jelentést kapott arról, hogy a fő túraútvonalak mentén rengeteg az emberi ürülék – számolt be a BBC alapján a 444. A park elöljárói azt kérik a látogatóktól, hogy készüljenek fel és végezzék el a dolgukat a hegyek lábánál elhelyezett vécékben, ne a természetben könnyítsenek magukon.

Snowdonia Nemzeti Park

(Fotó: Robert Harding via AFP)

„Snowdon egy nemzeti természetvédelmi terület, így nagyon különleges és sérülékeny környezet” – mondta Helen Pye, a nemzeti park munkatársa a BBC rádiójának. Szerinte a Walesbe látogatókat elriasztó szaros szalagcímek sora

az utolsó dolog, amire az idegenforgalmi szektornak pillanatnyilag szüksége van, ezért nem szeretnénk, ha az ilyesmi befolyásolná az embereket a környék élvezetében.

Elmondta, hogy van elég nyitva lévő vécé a Snowdon lábánál, a hegy látványát viszont nem szeretnék mobilvécékkel elcsúfítani. Akik a hegyre csinálnak, az Pye szerint csak „egy kisebbség, amely, mondjuk úgy, talán nem elég felkészült, és bajba kerül.”

A figyelmeztetést azután kellett kiadni, hogy egy snowdoni túravezető, Gemma Davies rajtakapott egy férfit, aki épp a hegyen, a vasúti sínek között kakált. Elmondása szerint szombat reggel a Llanberis ösvény gusztustalan állapotban volt, ürülékkel teli eldobált papírpoharakkal és kövekkel. Állítása szerint folyton figyelmeztetnie kellett a vele tartó kirándulókat, hogy figyeljenek, nehogy szarba lépjenek. Bár megérti, hogy ez egy hosszú, hétórás túra, de szerinte akkor vigyenek magukkal ásót az emberek, és ne hagyják az út szélén a dolgukat. Davies egyébként azt is mondta, hogy a csúcson lévő kávézó és a hegy lábánál lévő vécék is zárva voltak szombaton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top