nlc.hu
Kert

Szamóca ültetése

Mikor, hogyan ültessünk szamócát?

A szamóca vagy más néven földieper napfényigényes növény, aminek virágzása fajtától függően kora tavasztól késő őszig eltarthat.

Van egy-két fontos szabály, amit érdemes betartani annak érdekében, ha szeretnénk, hogy kertünkben földieper növekedjen.

Mit tegyünk és mit ne?

  • A kora tavaszi virágzású fajtákat ne ültessük olyan helyre, ahová a tavaszi, éjszakai fagy beszorulhat, mert így búcsút mondhatunk a gyümölcsnek arra az évre. A fiatal palántákat érdemes este, vagy felhősebb napon elültetni, azért, hogy megóvjuk őket a hirtelen erős napfénytől, melegtől.
  • A szamóca gyümölcsét nem csak az emberek, hanem az állatok is szeretik, így az egyik legismertebb kártevője a házatlan, vagy meztelencsiga is előszeretettel lakmározik belőle. Ellenük mindenképp védekezni kell.
  • A szamócát ne ültessük olyan helyre, ahol az előző három évben paradicsomot, paprikát, burgonyát, padlizsánt, málnát vagy szedret termesztettünk. Ezek a növények ugyanis gombákat hordozhatnak, mint például a verticilliumos hervadás, és kártevőket is, amelyek beágyazódnak a talajba és károsíthatják a később oda telepített szamócát.
  • Az eper víz és tápanyagigényes növény, ezért tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban terem legjobban.
  • A megvásárolt palántákat egymástól nagyjából 40cm-re, hármas kötésben célszerű ültetni, így egyszerűbb az eper szedése.
Földieper ültetése

(Fotó: Getty Images/Michael Moeller / EyeEm)

„A szamócát ültethetjük úgy, hogy az ágyásban a sorokat kisebb bakhátakba kiemeljük és ennek a tetejére telepítjük a palántákat, illetve kiemelés nélkül is elültethetők. A kiemelés lényege, hogy szellősebben, több fényt kapva fejlődhetnek a növények, érhetnek a gyümölcsök” – javasolja McMenemy Márk, hobbikertész.

  • A töveket nem jó se túl mélyre, se túl sekélyen ültetni, az ideális az, ha a gyökerek a föl alá kerülnek, a gyöktörzs ahonnan a levelek indulnak, pedig a föld felszínére.

“A szamócánk bimbói nagyon érzékenyek a tavaszi fagyokra. Éppen ezért a sorok közé rakott talajtakaróval – ha éjszakára fagyot jeleznek – célszerű a növényeket betakarni, de erre a célra megteszi egy réteg agroszövet is. A megfelelő fagyvédelem ugyanis a bőséges és szép termés kulcsa” – árulta el McMenemy Márk.

(Nyitókép: Getty Images/ d3sign)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top