Kert

Színek és díszek a kertben – trükkös megoldások

Tudtad, hogy a különböző színekkel játszva teljesen eltérő hangulatokat alakíthatsz ki a kertedben?

 

Színek a kertben - hogyan érvényesülnek a kerti díszek?Így jobban érvényesülnek a kerti díszek

Különféle színeket felhasználva rengeteg trükkös és gyors megoldás kínálkozik a kert hangulatos kialakítására. Ebben egyrészt a kerti növények leveleinek, virágainak és terméseinek színe segít bennünket, másrészt a kerti tárgyakkal és kellékekkel is lehet fokozni a látványt.

Minél intenzívebb és nagyobb egy felület, annál nagyobb az optikai hatása. A színek az érzelmeinket is befolyásolják. A színekhez különféle érzéseket társítunk, például a piroshoz a melegséget, a kékhez a hűvösséget, a nyugalmat, a zöldhöz pedig a reményt. A színekre érzékenyen reagálunk, ezért sok mindent el lehet érni velük.

A tér elhatárolásával és felosztásával fokozhatjuk a hatást. Ha nagyobb foltokat alakítunk ki egy színből, az nagyon figyelemfelkeltő. A látvány azonban nem a mennyiségen múlik, hanem sokkal inkább azon, hogy a növények és kerti tárgyak harmonikus összképet alkossanak. Gondoljunk például egy fehér biedermeier padra. Önmagában is igen dekoratív ülőhely. Ha viszont a pad egyik oldalánál elhelyezünk egy magas törzsön nevelt margarétabokrot, és a pad ugyanezen oldalán egy krémszínű párnát is, a kövezetre pedig néhány fehér követ vagy nagyméretű kavicsot és egy fehér színű öntözőkannát, akkor máris idilli környezetté varázsoltuk az ülőhelyet. A virágzó cserepes kankalin színét is fokozhatjuk például azzal, hogy a virágok és a cserepek köré szalagot kötünk.

Következetesnek kell lennünk. Már egy apró változtatás is elegendő ahhoz, hogy megzavarjuk az összhangot. Ha meguntuk kertünk stílusát, és változtatni szeretnénk valamit, legyünk nagyon óvatosak. A fent ismertetett példánál maradva, minden a krémszínű párnán múlik. Ha fehér lenne, akkor nem is tűnne ki, és nem emelné ki a fehér pad, a fehér virágok és a fehér kavicsok látványát. Mivel a párna színe árnyalatában hasonlít a fehér alapszínhez, ezért az összhatásban ő teszi fel az i-re a pontot.

Színek a kertben - hogyan érvényesülnek a kerti díszek?

Rózsaszínre festett golyókkal jobban ki lehet emelni a fátyolvirág halvány rózsaszín virágait, vagy narancssárga viharlámpával a dália vörös színű szirmait. Ezek az apró részletek sokat számítanak. A látvány fokozása főleg akkor fontos, amikor az első években még nem nyílnak olyan bőségesen a kerti virágok. Kék kerámiagolyókkal jobban ki lehet hangsúlyozni a szarkaláb kissé még gyér virágait. Ezekkel az apró trükkökkel az évelőágy már az első évben is színes látványt nyújt.

Kedvenc színeinket részesítsük előnyben a kert kialakítása során, mert ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Arra viszont ügyeljünk, nehogy túlzásba vigyük és megunjuk őket. Kedvenc színünket inkább rejtsük el egy kicsit, hogy kellemes meglepetésként jelenjen meg. Az ilyen elrendezés sokkal különlegesebben hat. A színek divatos hangulatúvá alakítják a kertet, ezért előtte érdemes tanulmányozni az aktuális divatlapokat, hogy melyek az éppen aktuális színek.

Színek a kertben - hogyan érvényesülnek a kerti díszek?Azokat a színárnyalatokat, amelyek ritkán fordulnak elő a természetben, keverjük ki festékekből, és fessük be velük az edényeket és egyéb kellékeket. Elegendő, ha egy nyáron át kitartanak, jövőre úgyis más lesz a divat.

Cikkünk a M-érték Kiadó gondozásában megjelent Dorothèe Waechter Szép kertek – Gyors megoldások türelmetleneknek című könyv alapján készült.

Nem szeretsz várni? Minél hamarabb élvezni akarod kerted szépségét? Az erkélyt vagy a teraszt szeretnéd pillanatok alatt széppé varázsolni, vagy teljesen át akarod alakítani a régi kerted? Ebben a könyvben minderre gyors megoldásokat találhatsz: gyorsan növő, látványos növényeket, rövid idő alatt kivitelezhető ötleteket, hasznos gyakorlati tanácsokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top