Kert és balkon

Tüskés barátaink, a kaktuszok – 25+1 tipp, hogyan tartsd őket életben

Gonosz módon azt mondjuk rájuk, igénytelenek. Azonban ha a te kezeid között is pusztult már el kaktusz, biztosan tudod, hogy ez nem teljesen igaz. Megmutatjuk, hogyan gondozd tüskés barátaidat.

Valójában a „tüskés” jelző nem igazán helytálló, ugyanis tüskéje a rózsának van, míg a kaktusz töviseket növeszt. Akkor is tövis, ha kemény, fás és szúrós, de akkor is, ha puha, pelyhes és egészen gyámoltalan. Ahány fajta, annyiféle, azonban mindegyikre igaz, hogy többszörösen meghálálják a gondoskodást. Hidd el, megéri, hisz velük lakásodba varázsolhatod a távoli sivatagok, prérik vagy égig érő hegyek kőomladékainak titokzatos növényvilágát. Nem utolsósorban pedig: soha többé nem vetik majd a szemedre, hogy még egy kaktuszt is képes vagy tönkretenni…

 

Tüskés barátaink, a kaktuszok - 25+1 tipp, hogyan tartsd őket életben

 

Vásárlás profi módra

1. Ha teheted, közvetlenül gyűjtőtől vagy termelőtől vegyél kaktuszt! Így megtudhatod, eddig milyen körülmények között nevelték, mik az igényei, milyen fajta, ráadásul a pénztárcádat is kíméled.

2.
Virágboltban is bátran kérdezősködj leendő kaktuszodról – ha nem tudnak megfelelő felvilágosítást adni, ideje odébbállni.

3.
Mindenképpen tudd meg a kaktusz botanikai nevét (magyar nevük ugyanis általában nincs). Ez alapján egy növényhatározó segítségével könnyen megtudhatod, mire van szüksége.

4.
Soha ne vegyél drága kaktuszt, mert nagy rá az esély, hogy kényes fajtával van dolgod, amivel könnyebb kudarcot vallani.

5.
Általános igazság, hogy a fehér, szőrös, gyapjas fajtákat nehezebb nevelni, míg az egyszerű zöld színű kaktuszok igénylajstroma nyúlfarknyi.

6.
Egy-két éves fiatal növényt vigyél haza, mert strapabíróbb, jobban tűri a környezetváltozást, így nagyobb az esélye, hogy megmarad.

7.
Ha idősebb kaktuszt örökölsz, ne ijedj meg, ha egy időre megáll a növésben. Nyugi, ez nem miattad van, csupán érzékeny a környezetváltozásra.


A kaktuszültetés tudománya

Tüskés barátaink, a kaktuszok - 25+1 tipp, hogyan tartsd őket életben8. Az ideális kaktusztalaj virágföld, lombföld és durva szemű homok keveréke. Arra figyelj, hogy a virágföldből szedd ki a nagyobb korhadékdarabokat. Kiváló lombföldre bukkanhatsz lombos erdőkben (ideális a bükkerdő). Mindig a talaj legfelső rétegéből gyűjts egy kevés földet.

9.
Fölöslegesen ne ültesd át a kaktuszodat, mert ez kisebb megrázkódtatás számára. Elég háromévente ültetgetni (mindig tavasszal vagy nyár elején). Máskülönben csak akkor, ha kinövi a helyét, vagy kimerül a talaj, és láthatólag nem fejlődik a növény.

10.
Bár a pici cserép édes, de a lehető legrosszabb megoldás, hisz a helyszűke miatt a gyökerek nem tudnak „kinyújtózni”, a talaj pedig hamar felforrósodik. Még a legapróbb kaktusz esetén is válassz legalább 7-8 cm átmérőjű cserepet.

11.
Fiatal növények esetén amúgy a legjobb, ha egy nagyobb edénybe, cserépbe több kis kaktuszt helyezel el (köztük a távolság akkora legyen, mint saját átmérőjük). A különböző növények remekül mutatnak együtt, csak arra figyelj, hogy hasonló igényű fajták kerüljenek egymás mellé. Egy változatos kaktusztál ajándéknak is pompás.

Hol lakjanak a kaktuszok?

12. A legideálisabb, ha az ablakpárkányon vagy egy, az ablakhoz közeli magas virágállványon kapnak helyet. A lényeg, hogy sok fény érje őket. De mi a sok? Minimum napi 3-4 órán át célszerű napfürdőzniük, tehát a nyugati, keleti fekvésű ablak is megfelel, de a legjobb mégis a déli.

Tüskés barátaink, a kaktuszok - 25+1 tipp, hogyan tartsd őket életben


13.
Május vége táján, a fagyveszély elmúltával kiköltöztetheted kaktuszaidat a szabadba. Ha van kerted, ültesd őket a földbe cserepestül, hogy elkerüld a fölösleges oda-vissza ültetgetést.

14.
Kiskert híján egy külső ablakpárkány vagy egy erkély is kitűnően megfelel. Rögzíts biztonságosan egy nagy virágládát, és ebbe ültesd kedvenceidet cserepükkel együtt, melynek széle látszódjon ki a fölből, hogy külön tudd őket öntözni.

15.
A szabadban is lehetőleg legyenek fedett helyen! Bár a hőingadozást jól bírják, az erős szél és hosszú esőzés nem tesz jót nekik.

16.
Igazi luxus kaktuszaidnak, ha üvegből vagy átlátszó műanyag fóliából készült házikót, úgynevezett „növényszekrényt” teszel a fejük fölé. (Úgy képzeld el, mintha rájuk tennél fejjel lefelé egy üres akváriumot, ami mellesleg jó megoldás, már ha van kéznél, de talán egyszerűbb fóliából készíteni.) Ennek előnye, hogy belső tere tavasszal és ősszel is jól felmelegszik. Nyáron azonban a házikót szellőztetni és árnyékolni kell (például selyempapírral), mert bár a kaktuszok jól bírják a meleget, 40 fok fölött ők is könnyen megpörkölődnek.

Tüskés barátaink, a kaktuszok - 25+1 tipp, hogyan tartsd őket életben


17.
Fontos, hogy télire üveg alatt se hagyd kint őket, hanem lehetőleg fűtetlen, világos helyiségben, 5–15 fok között pihentesd. Ezt a novembertől márciusig tartó időszakot növekedés nélkül vészelik át, sőt gyakran kicsit össze is zsugorodnak, ettől nem kell megijedni. Ha nincs lehetőséged fűtetlen helyiségben teleltetni, marad a meleg szoba. Ilyenkor télen is fejlődnek kissé, ezért a tavaszi növekedésük, virágzásuk kevésbé lesz látványos.


Mennyi vizet „isznak”?

18. Alapszabály: mialatt a kaktuszok a vízhiányt egész jól bírják, egyetlen túlöntözés a vesztüket okozhatja. Ezt mindig tartsd szem előtt!

19.
Ha kaktuszod bőre már kissé ráncosodik, fénytelenné válik, földje pedig száraz, akkor egészen biztosan szomjas. De ha a talaj még nem száradt ki teljesen, soha ne öntözz!

20.
Az öntözés gyakorisága amúgy mindig a hőmérséklettől függ. Forró nyáron ne sajnáld a vizet. Májustól júniusig és szeptembertől októberig (ezek a növekedési időszakok) is bőven lehet locsolni, viszont kora tavasszal, késő ősszel csak mérsékelten, télen pedig általában nem kell (kivéve a fiatal kaktuszok esetében).

21.
Mindig langyos vízzel öntözz!

22.
Meleg nyáron este locsolj, mert az éjszaka jobban megmaradó nedvességből többet tud a növény hasznosítani. Tavasszal, ősszel viszont inkább reggel, mert ilyenkor már hidegek az éjszakák.

23.
Hűvösebb időben mindig a kaktusz talaját locsold, melegben viszont lehet locsolórózsával öntözni, vagy vízpermettel harmatszerűen szórni a növényt. Ezért nagyon hálás. Pelyhes fajtáknál viszont csak óvatosan! Fontos hogy fürdőzés után gyorsan megszáradjanak!

24.
A víz mindig jusson el egészen a gyökerekig, ne csak a felszínt öntözgessük!

25.
A cserép, tartóedény alján mindig legyen kifolyónyílás, hogy a felesleges víz könnyen megszökhessen.

Tüskés barátaink, a kaktuszok - 25+1 tipp, hogyan tartsd őket életben


Ha sikerült életben tartanod…

25+1. Egész jól boldogulsz kedvenc kaktuszoddal, már-már harmonikus a viszonyotok. Itt az ideje, hogy megpróbálkozz a szaporításával. Ennek legegyszerűbb módja a dugványozás, vagyis amikor az anyanövény (mert a kis kaktuszod bizony már az lett) testéről sarjat, oldalhajtást vágsz le és ültetsz el. Ehhez mindig fejlett hajtást válassz! Ne ültesd el azonnal, árnyékos helyen pihentesd néhány napig, hogy beszáradjon a „sebhely”. Ezután 1-2 cm mélyen ültesd el homokba. Ha magas a növény, szúrj mellé pálcikát és kösd ki, hogy ne dőljön el. A gyökereztetéshez 25 fok és sok napfény szükséges. Közben lehetőleg ne szedegesd ki, csak hogy megnézd, van-e már gyökere! Ha fejlődésnek indul, abból úgyis tudni fogod. Hamarosan pedig egész sor kis kaktuszcsalád büszke birtokosa leszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top