Kert és balkon

Varázsoljunk oázist az erkélyre!

Ugye szeretünk kertészkedni? Akkor is megtehetjük, ha csupán egy erkély vagy egy terasz adatott nekünk. Zsebkendőnyi területen is varázsolhatunk oázist! Csokorba szedtük azokat a kertészeti köteteket, amelyek hű társunkká szegődnek ebben a küldetésben.

Jez Abbott: Kiskertek kézikönyve

(Ventus Libro Kiadó)

Varázsoljunk oázist az erkélyre!

Ha csak kis terület áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy akár dísznövényekben, akár veteményes kertben gondolkodjunk, Jez Abbott kertészeti szakember okos kis kötete ideális választás. A tervezéstől a teljes kivitelezésig érthetően vezet végig bennünket a tennivalókon, leírásai a teljesen kezdők számára is jól érthetőek. Kezdve a talaj, vagy épp a balkonládákba kerülő föld előkészítésétől az ültetésen át a dísznövények ápolásáig vagy épp a betakarításig, átfogó képet kaphatunk. A szerző külön fejezetben taglalja a szükséges növényvédelmet, és az egyes kártevőkkel való leszámolást, de a gyógy- és fűszernövények is szerephez jutnak. Ez utóbbiak ideális lakói a kiskerteknek. A kötet emellett számos érdekességet és praktikus tanácsot is tartalmaz, így gyakorlott hobbikertészeknek is hasznára válik.

Dr. Paul Seitz: FűszernövényekVarázsoljunk oázist az erkélyre!

(Sziget Kiadó)

A fűszernövények kis helyen is elférnek, akár a konyhaablakban is kimondottan jól érzik magukat. Amellett, hogy hangulatossá teszik az otthonunk, vagy az erkélyünk egy-egy szegletét, ételeinket is ízletesebbé teszik. A friss bazsalikom sokkal finomabb, mint őrölt, szárított társa, és így van ez az összes többi fűszernövény esetében is. Termesztésükről mindent megtudhatunk Dr. Paul Seitz zsebkönyvéből, és ha betartjuk az utasításait, a siker szinte garantált. Télen-nyáron élvezhetjük a friss fűszernövények ízeit a konyhában, látványukat az otthonunkban.

Varázsoljunk oázist az erkélyre!Czauner Péter: A balkon és dézsás növények titkos élete

(Cser Kiadó)

A cím önmagáért beszél! Az alapoktól kezdve ismerteti meg a lelkes hobbikertészt mindazzal, amit a dézsás, kifejezetten balkonra, teraszra szánt növényekről és gondozásukról tudni kell. Megtudhatjuk például, az egyes fajok milyen talajt, elhelyezést igényelnek, hogy az év jelentős részében virág-köntösben pompázzanak. Beavat a palántanevelés rejtelmeibe, a permetezés tudományába, de az extrém időjárási körülmények elleni védekezésbe is. Czauner Péter kötete arról is mesél, milyen széles a látványos növénytartók tárháza, és arról is, mi mindent ültethetünk el a balkonon, ami végül desszertként is szolgálhat. Ez a kötet ideális azoknak, akik mini-oázisra vágynak.

Natalie Faßmann: Konyhakert az erkélyenVarázsoljunk oázist az erkélyre!

(Cser Kiadó)

Kezdő és haladó kertészeknek egyaránt hasznára válhat Natalie Faßmann kötete, amely az elő „kapaavágástól” beavat a mini-veteményes elkészítésének rejtelmeibe. Lehetőségek széles tárházát vonultatja fel – az ember nem is gondolná, mennyi féle-fajta növénynek adhat otthont néhány négyzetméternyi terület. Nem csak alap zöldségeket termelhetünk, hanem különlegességeket is: mediterrán finomságokat, ázsiai mixet, illatos teanövényeket, érdekes csemegéket és pompás fűszereket is – mindezt a kötet segítségével. Persze, kapunk korrepetálást a növényvédelemről és a szakszerű teleltetésről is. Ha különleges erkélykert az álmunk, kihagyhatatlan olvasmány!

Varázsoljunk oázist az erkélyre!Tanja Ratsch: Mediterrán kert a teraszon

(Cser Kiadó)

Tanja Ratsch kötete a mediterrán, dézsás növényekre koncentrál, amelyek különleges, egyedi hangulatot varázsolnak a teraszunkra. A kötet segítségével zöldellő nyaralóvá válhat az a néhány négyzetméter, amelyet mediterrán lakókkal népesítünk. Részletes leírást kapunk arról, hogyan ültessük, gondozzuk, teleltessük ezeket a fagyérzékeny növényeket, és ha betartjuk a tanácsokat, sokáig gyönyörködhetünk a nyaralós hangulatú évelőkben. A könyvben kész tervek is helyet kaptak, emellett sok-sok ötletet tartalmaz, amelyekkel még hangulatosabbá tehetjük az összképet.

Anna Marie Powell: Városi kertek

(Cser Kiadó)

Varázsoljunk oázist az erkélyre!

Ez a könyv azoknak való, akik városi, pici telken szeretnének igazi édenkertet a magukénak tudni. Ha például a lakóparki otthonunkhoz csak egy néhány négyzetméteres, szabadon beültethető rész tartozik a közös udvaron, a legjobb választás, hogy elmélyedjünk benne. A kötet különféle alakú és méretű kertek kialakítását mutatja be – biztosan találunk köztük olyat, ami passzol az ízlésünkhöz, lehetőségeinkhez. A sok-sok képet ültetési és gondozási tanácsok egészítik ki és számos ötletre lelhetünk verandák, látványfalak, szökőkutak, csobogók kialakításával is. A kötet segítségével egyéniségünkhöz passzoló kertünk lehet.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top