Kert és balkon

Főzz friss fűszernövényekkel!: bazsalikom

Friss fűszernövényekkel minden étel finomabb, és kertben, erkélyen vagy akár egy párkányon is nevelhetjük őket. Ebben a sorozatban receptekkel adunk ötleteket a felhasználásukhoz.

Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke


Hozzávalók 4 személyre:
Főzz friss fűszernövényekkel!: bazsalikom
• 1 nagy csirke

• 1,5 evőkanál vaj

• só, bors

• 1 darab narancs

• 5-6 levél bazsalikom

• 1 fej vöröshagyma

• 1 fej fokhagyma


A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.


Nyúl bazsalikomos-paradicsomos fehér babbal


Hozzávalók 4 személyre:

• 4 darab nyúlcomb 

• só

• 4 evőkanál olívaolaj

• 2 szál sárgarépa

• 2 szál angolzeller

• 2 szál újhagyma

• 1 kis fej fokhagyma

• 3 darab babérlevél

• 3 szál friss kakukkfű

• 3 dl paradicsomszósz

• 4 darab paradicsom

• 3 dl vörösbor

• 20 dkg fehér bab

• 1 dl olívaolaj

• 1 csokor friss bazsalikom


Főzz friss fűszernövényekkel!: bazsalikomA nyúlcombokat besózzuk, egy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk. Kivesszük az edényből, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, angolzellert, újhagymát, fokhagymát (egy gerezd fokhagymát tegyünk félre a bazsalikomolajhoz). Kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Amint pirulnak a zöldségek, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a hámozott, kockázott paradicsomot. Kb. 5-10 percig tovább pároljuk, majd felengedjük a vörösborral, és hozzáadjuk az előzőleg beáztatott fehér babot.


A nyúlcombokat tepsibe helyezzük, és ráöntjük a ragut. Letakarva, 165 °C fokos sütőben készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a nyúlcomb előbb kész lesz, mint a bab, ezért egy jó óra múlva vegyük ki a húst, és öntsünk még vizet a babra.
Ha kész a ragu, a nyúl mellé tálaljuk. A friss bazsalikomot összeturmixoljuk az olívaolajjal, csipet sóval és a félretett 1 gerezd fokhagymával. Ezt a fűszerolajat locsoljuk a paradicsomos ragura.


Bazsalikomsorbet


Hozzávalók 4 személyre:

• 10 dkg cukor

• 5-6 dl víz

• 1 nagy csokor bazsalikom + néhány levél 
a tálaláshoz

• 1-1 darab citrom és lime 


Főzz friss fűszernövényekkel!: bazsalikom

Főzzünk szirupot: keverjük el a cukrot a vízben, gyöngyözve forraljuk 5 percet, majd hűtsük le, facsarjunk bele ízlés szerint a citrom és a lime levéből, reszeljük hozzá a lime héját. Mossuk meg, szárítsuk meg a bazsalikomleveleket, adjuk hozzájuk a szirupot, botmixerrel turmixoljuk simára. Öntsük egy lapos tálba a levet, tegyük a mélyhűtőbe. Mikor kezd szilárdulni, turmixoljuk át újra. Félóránként, óránként turmixoljuk át, hogy krémes legyen. 3-4 keverés után fogyasztható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top