Kert és balkon

Kisokos: áprilisi feladataink a kiskertben

Kizöldült a természet és eljött a leginkább örömteli kerti munkák ideje, amikor a konyhakert magvait elvethetjük, palántáit elültethetjük és megkezdhetjük a kerti növények gondos ápolását.

A téltemető az idén is jelesre vizsgázott: mire kinyíltak az első, csillag alakú, kis virágok, megjött a tavasz; meghosszabbodtak a nappalok, melengetően sütött a nap, enyhe szellő lengedezett és aki a markába szorított egy kis friss földet, érezhette a tavaszi talaj semmivel össze nem hasonlítható illatát. Az első napos hétvége idén pontosan március 1-jére esett.

Azóta kiteljesedett a tavasz

Sorban elvirágoztak a mandula, a kajszibarack, az őszibarack, majd később az alma, a körte és a szilvafák és – nagyon kevés ugyan a virágport egyik virágról a másikra szállító méhecskék száma – reméljük, hogy a virágokból gyümölcs is érik majd. Ehhez azonban vegyi növényvédelemre, permetezésre lesz szükség a gombás betegségek és a megjelenő rovarkártevők ellen. Erre a célra csak az engedélyezett vegyszereket használjuk és semmi esetre se nagyobb töménységben a megengedettnél. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gombabetegségek ellen megelőzően, de a rovarkártevők ellen csak megjelenésük esetén permetezzünk!

Aki permetez, az ne csak a növényeit és a környezetet, de saját magát is védelmezze! Ügyeljen a munkavédelmi rendszabályok szigorú betartására: viseljen védőruházatot (kesztyű, szemüveg, sapka) és a kezelt területen az előírásos ideig ne tartózkodjanak. Ez utóbbi minden növényvédő szer csomagolásán jól láthatóan fel van tüntetve!

A forrásért kattints a képre!
A forrásért kattints a képre!

 

Mivel tápláljuk a növényeket?

A kert növényállománya viszonylag nagy mennyiségű tápanyagot vesz fel a talajból, amelyet rendszeresen pótolni szükséges, ehhez pedig szerves és szervetlen tápanyagokra van szükség. A legtermészetesebb szervestrágya a kertben keletkezett szerves hulladékokból (fák nyesedéke, gyomok, fűkaszálék, lomb, borsó-és babszár stb.) készített komposzt, amely a tél folyamán homogén, sötétbarna, szagtalan, könnyen kiszórható anyaggá korhadt; ebből 2-5 kg mennyiséget szórhatunk ki a veteményes és a virágos ágyásokra, a szőlő soraiba és a gyümölcsfák alá. A kiszórt komposztot sekély kapálással feltétlenül be kell munkálni a talajba!

A szervetlen (mű-) trágyák közül most a nitrogén tartalmúak kiszórását szorgalmazzuk, mert a gyorsan fejlődő növényeknek ebben az időszakban főleg a hajtás és a lomb növekedését elősegítő nitrogénre van szükségük. A nitrogéntartalmú műtrágyák igen könnyen oldódnak és gyorsan hasznosulnak, de a talaj felszínén maradva elbomlanak és hatásukat vesztik, ezért ezeket is okvetlenül be kell keverni sekélyen a talaj felső rétegébe.

Mikor ültessük ki a palántákat a szabadba és hogyan öntözzük őket? A válaszokért tovább a hobbikert.hu-ra!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top