Kert és balkon

Városi kertésztrendek: eper nő a virágok mellett

Ha a balkonod eddig csak kiszuperált tárgyak raktáraként működött, ideje, hogy hasznosítsd. Egy ilyen kis területen is lehet látványos kertet telepíteni, amit nemcsak a szépségéért, de a hasznáért is nagyon fogsz szeretni. A balkonkertészet kellemes hobbi, és egy kis, környezetbarát lépés az önellátás felé.

Nincs az a hely, amit egy kis leleménnyel ne tudnánk növények számára élhetővé tenni. A balkon különösen jó terep egy kis városi kertészkedéshez, hiszen viszonylag védett, általában a nap is éri, és ha még üveggel is fedett, akkor télen is megélnek itt a növények. Itt ez a képgaléria, ami mutat néhány jó példát rá.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha balkonról van szó, ne csak a méter hosszan lecsüngő muskátli jusson eszedbe, hanem a rozmaring, a tárkony, a majoránna, a citromfű, a menta, az oregano, a bazsalikom, a lestyán, a zsálya, a metélőhagyma és a többi, illatos és hasznos fűszernövény is. Emellett pusztán a szépségükért csinos, cserepes virágok is helyet kaphatnak a teraszon, de akár egy zöldségágyás vagy pár tő eper is a megfelelő méretű ládában, és máris megtermelheted a saját paradicsomodat a reggeli mellé.

Ha esetleg attól tartanál, hogy a városi szmog beleveszi magát a növényekbe, akkor olvasd el Domonyai András, a Monjardin! név alatt szenvedélyes városi kertészkedést folytató gasztrobotanikus írását erről. A lényeg, hogy az alapos mosás kihagyhatatlan, ugyanúgy, mint a bolti, piaci zöldségeknél, egyébként ha jó földet használunk, és csapvízzel locsolunk, akkor aggodalomra nincsen okunk.

Hogyan kezdjem?

Először is mérd fel a balkonodat a következő szempontok szerint:

Nagyság – Ebbe ne csak az alapterületet, hanem a hasznosítható magasságot is kalkuláld bele!
Zártság – Ha zárt, van-e lehetőség szellőztetni, és mennyi fény jut a balkonra?
Tájolás – Honnan, mikor és mennyi ideig éri a napfény és a szél a balkont?
Környezet – A közvetlen közelben élő növények és állatok – rovarok, madarak, macskák stb. –, amik hathatnak a kertre. Mennyire zajos az utca, ahova néz a balkon, és mennyire szennyezett a levegő?
Műszaki adottságok – Elvezethető-e a felesleges öntözővíz? Lehet-e utólagos árnyékolást csinálni? Keringethető-e a levegő?
Mi a cél? – Ha csak a szépre vágysz, akkor virágos növények kellenek neked. Ha viszont praktikusra, akkor zöldség- és fűszernövényekkel foglalkozz. De lehet vegyes is a kert. Ha tudod, hogy évente többször is egy-két hétre magára hagyod a kerted, akkor ennek megfelelő felszerelést – például önöntöző virágládát – vásárolj, és olyan növényeket telepíts, amik kibírják majd nélküled.

Teraszon a kertem

 

Mire lesz szükség?

A balkonkertészethez három alapvető dologról kell gondoskodni: megfelelő ültetőedények, komposzt vagy virágföld, öntözőrendszer. Ez utóbbi igazából csak azt jelenti, hogy biztosítani kell a felesleges víz elfolyását. Ezeken túl valószínűleg előbb-utóbb szükséged lesz növénytámasztékra, futtatórácsra és persze az alapvető szerszámokra is: kis kapa, ültetőfa, kis gereblye, locsolókanna. Egy gyerekeknek szánt homokozókészlet minden szükséges szerszámot tartalmaz, nem szükséges feltétlenül drága eszközöket venni, de ha akarjuk, lapát lehet egy kisebb műanyag cserépalátétből is. Végül pedig természetesen vetőmagot is be kell szerezned.

Mit tegyek a ládákba?

A választ alapjaiban befolyásolják a körülmények. Például nagy termetű leandert egy kisebb balkonon nem érdemes nevelni, és nagyon hosszan lecsüngő növényt sem, ha rossz a viszonyod az alsó szomszéddal. Némelyik dísznövény mérgező, mások szúrnak, ezeket inkább mellőzd, ha kisgyerekkel élsz egy fedél alatt. Valószínűleg sikerélményed lesz az őshonos növényekkel, de ha kevés időd van a kertedre, rózsát például ne ültess.

Fotó: This Old House
Az apró, rózsaszínes virágú díszgyertya egy zöld ablakpárkányon (Fotó: This Old House)

Általában jó választásnak számít balkonokra a bunkóliliom, a szalmarózsa, a feketeszem, a futó porcsin, a törpekutyatej, vagy épp a díszgyertya, ezek nem a megszokott kinti növények, izgalmas, színes képet nyújthatnak. A fűszernövények bármelyikét érdemes megpróbálni, ezek igen kis helyet igényelnek, egy-egy cserép is elegendő nekik, és a “karbantartásuk” sem nehéz. Több odafigyelés kell viszont a zöldségeknek, ha termőre akarod fogni őket.

Ha bővebb útmutatásra vágysz, rengeteg inspiráló ötletet és hasznos útmutatást találsz Balkonkertész-sorozatunkban:

– Így termeld meg a lecsóravalót az erkélyen! – édes és csípős paprika, paradicsom, padlizsán– Pityóka a városban: krumpli és rebarba az erkélyen
– Veteményes a balkonon: cukkini a lakótársam 
– Így nevelj csokiillatú mentát az erkélyen! – fűszernövények és bolti gyömbér

Képezd magad

Alapszabály, hogy egy kertészeti árudában szakemberrel konzultáj arról, hogy a te lehetőségeidhez milyen növények ajánlottak, mielőtt részletesen megtervezed a kerted és bevásárolsz. Ne rakd tele a balkont rögtön 40 fajtával, kezdd csak néhánnyal, és lépésenként bővíts. Különösebb szakértelem nélkül is belevághatsz, de kertészkedés közben mindig kérj tanácsot az internettől, szomszéd nénitől és szakembertől is, és képezd magad könyvekből. A második évadra már önállóan is menni fog a dolog, és ragyog majd a balkonkert!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top