Kert és balkon

Kert Csopakon: “Mindegyik lekvár egy külön kis izgalom”

Kalán Gréta kistermelőként a csopaki kertjükben termeszt zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket. Gréta és az édesanyja állandóan kísérleteznek újfajta lekvárokkal, fűszeres zselékkel, és finomságaikat az Ízportán adják el a lelkes ínyenceknek.
Kalán Gréta
Kalán Gréta

– Milyen kertetek van, ahol ennyi minden, zöldségek és gyümölcsök hada megterem?

– Körülbelül egy fél focipályányi kertet képzelj magad elé. Még a nagyszüleim vették ezt a területet Csopakon, jó pár évtizede, azóta a családunk tulajdonában áll. Hagyományos kiskert, ahol szinte minden megtalálható, ami egy család ellátásához szükséges, például cseresznye, eper, meggy, sárgabarack, egres, ribizli, málna és számos gyógy- és fűszernövény is, mint a menta, rozmaring, kakukkfű, orbáncfű, lándzsás útifű, cickafark, levendula. Minden, ami egy rendes kertben kell.
 
– És te vagy a kertész a kiskertedben?
– Igen, én is, és az édesanyám is. Megosztjuk a munkát és a felelősséget is. A kertészkedés szeretetét már kisgyerekként belém nevelték. Sokat tanultam a nagymamámtól és az édesanyámtól, de hivatalos kertészeti végzettséget szereztem, vidékfejlesztési szakmérnöki szakot végeztem a Kertészeti Egyetemen (most Corvinus), ahol csodálatos tanáraim voltak, de most pénzügyi területen, egy bankban dolgozom. Szóval ez egy kicsit skizofrén állapot, de nem bánom, mert mindkét terület nagyon hasznos. Egyébként az online boltomat Csopakikert néven az édesanyámmal közösen viszem. Tőle és a nagymamámtól tanultam meg mindent: lekvárt és szörpöt főzni, hogy mire jó egy-egy fűszernövény, gyógynövény.
 
Megnézem
Összes kép (1)
 
– Mire jó például a galagonya?
– A galagonyát a szív erősítőjének nevezi a néphagyomány, mert nagyon jó hatású az emberi szívre, nyugtatja és erősíti is. Teát lehet készíteni a virágjából, a bogyójából meg lekvárt. Úgy látszik, nagy szükségük van az embereknek arra, hogy erősítsék a szívüket, mert tavaly másodpercek alatt eladtuk az összes galagonyalekvárunkat. 
 
Gréta édesanyja
Gréta édesanyja

– Milyen különlegességeitek vannak még a galagonyán kívül?
Itt van például a naspolya: sokan nem is tudják, mit lehet kezdeni vele, sőt még a gyümölcsöt sem ismerik. Tehetjük süteményekbe, vajas kenyér tetejére, vagy akár sült húsokhoz is passzol, és tele van vitaminokkal, pluszban pedig csökkenti a szájüreg és a garat gyulladásait. De hadd említsem meg a tárkonyt is: enyhíti a hasi panaszokat, étvágygerjesztő és segíti az emésztést. Leszedem a friss tárkonyt és ecetet fűszerezek vele, ami így tökéletes ízesítő lehet mártásokhoz, levesekhez, salátákhoz. Ezenkívül készítünk még levendulaszörpöt, ibolyaszörpöt, lilahagyma-lekvárt, birszselét. Először tavaly készítettünk kökénylekvárt is.

 
Mindegyiknek a kikísérletezése egy külön kis izgalom, nagyon élvezem. Most is próbálkozunk új párosításokkal, kombinációkkal: cseresznye-rebarbara-alma lekvár készült tavaly, az idén pedig vörösboros meggylekvárra és orgonaszörpre készülünk, de számtalan ötletünk van még. De az ínyencségek mellett továbbra is erős a tradicionális ízvilág: nálam az édesanyám sárgabaracklekvárja a favorit, olyat csak ő tud.
 
– Említetted, hogy fűszernövényes zseléket is készítetek. Ezt mire használják a háziasszonyok?
– Ez egy lekvárszerű dolog, de nem feltétlenül édes, és nagymértékben a belekevert fűszernövény aromája a döntő íz benne. Bele lehet keverni mártásokba, de tökéletes húsok mellé, grillezéshez. A kézzel készítés mellett a beleadott szívünk-lelkünk fűszerezi a portékáinkat, így a zseléinket is. Én hiszek a szezonalitásban és a lokalitásban. Azt vallom, hogy azt és akkor kell ennünk, ami épp megterem, de hogy milyen formában, mivel párosítva fogyasztjuk a dolgokat, az csak rajtunk meg a kreativitásunkon múlik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top