Kerti dekor

Csináld magad: lapuleveles járókő

Egyszerűen készíthetünk magunknak kerti utat levélerezetű vagy levél formájú járókövekkel.

Ki ne szeretné úgy érezni magát, mint egy mesebeli tündér, aki levélről levélre lépked a kertben? Könnyen megteremthetjük ezt az illúziót, ha kiöntjük magunknak ezeket a levél formájú járóköveket. Semmi másra nincs hozzá szükségünk, csak szép nagy levelekre, egy műanyag bödönre, betonra, egy pár gumikesztyűre és egy vésőre. Az elkészítése rettentő egyszerű.

Először szedjünk nagy leveleket a kertből vagy a közeli erdő széléről, a lapulevél például tökéletes erre. Annyit gyűjtsünk össze, ahány járókövet szeretnénk csinálni, esetleg néhány szállal többet, ha valamelyik mégsem tökéletesen sikerülne.

Csináld magad: lapuleveles járókő

Keressünk egy alátétet a munkához; ehhez széthajthatunk például egy kartondobozt, vagy kiteríthetünk egy nagy fóliát, majd húzzunk gumikesztyűt, és keverjük ki a betont. Ha keményebb igénybevételnek lesznek kitéve a járókövek, akkor olyan keveréket készítsünk, amiben több a sóder, viszont ha simább felületet szeretnénk, akkor jobb, ha kevesebb sódert használunk. Arra figyeljünk, hogy ne legyen folyós a beton, különben nem marad majd meg a leveleken.

Csináld magad: lapuleveles járókő

Terítsük ki a leveleinket úgy, hogy az erezett oldaluk legyen felül, kenjük meg őket olajjal, hogy később könnyen le tudjuk választani a megkötött betonról, és lapátoljunk rájuk nedves betont egy kőműveskanállal, vagy akár kesztyűs kézzel. Simítsuk el, hogy a levelek széléig érjen, és tapicskoljuk meg a tetejét, hogy eloszlassuk a buborékokat.

Hagyjuk száradni a betonleveleinket, és a végén húzzuk le róluk a leveleket. Ha a mélyedésekbe beragadt volna pár levéldarabka, akkor vésővel szabadítsuk ki onnan.

Szabályosat is lehet


Ha ennél szabályosabb járóköveket szeretnénk, de elbűvölt minket a levelek erezete, akkor itt egy másik könnyen elkészíthető verzió:

Fotó: Allt om tradgard
Fotó: Allt om tradgard

Így ezt ez egyedi járókövet kapjuk:

Csináld magad: lapuleveles járókő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top