Kerti dekor

Így fesd újra a kerti bútoraid!

Ha szép fabútoraink vannak, ne hagyjuk őket lepusztulni. Lépésről lépésre megmutatjuk, milyen egyszerűen festhetjük őket újra.

Két iskola létezik, ha kerti bútorokról van szó. Az egyik kizárólag műanyag székeket, asztalokat vásárol, és ha ezek az olcsó termékek elhasználódtak, egyszerűen újat vesz a tulajdonos. A másik felfogás szerint házunk, nyaralónk kertjének is ugyanazt az ízlést kell tükröznie, mint az enteriőrjének, ezért a teraszon is trópusi vagy akácfa garnitúrák, fenyő sörpadok, esetleg patinás, kovácsoltvas darabok szolgálják a család kényelmét. Utóbbi megoldás együtt jár azzal, hogy gondoskodni kell a bútorokról.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

 

A színválasztásról

Semmiképp ne ragadjunk le a lakberendezési magazinban kiválasztott egyetlen színnél! A képeken látott mintát nehéz reprodukálni, mert nem tudjuk, hányszor színezték, csiszolták, lakkozták vagy politúrozták őket. A képeket tekintsük inspirációnak, aztán menjünk el a festékboltba, és kérjünk ott segítséget. A lényeg, hogy a fa illeszkedjék az egész környezetbe, menjen a fal, támfal és a teraszburkolat színéhez.

Minden tapasztalt kerttulajdonos tudja, hogy a kora tavasz és a késő ősz a felújítási munkák időszaka, így most pont jó időben vagyunk. Mielőtt belevágunk a munkába, szerezzük be a hozzávalókat!

Amire szükségünk lesz:

  • Csiszolópapír
  • Rongy
  • Festőhenger, ecset
  • Alapozófesték
  • Lazúr

Most egy kisebb vadászkerítésen mutatjuk meg, hogyan alapozzuk le és fessük át a fából készült kerti bútorainkat.

1. A fafelületek mázolásának legnagyobb részében csiszolunk, ha nagy felületen dolgozunk, érdemes lehet venni vagy bérelni egy csiszológépet. Első lépésként lecsiszoljuk a fát, hogy szép legyen a felület.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

2. Ezután a portalanítás következik. Ezt ki ne hagyjuk, mert nem fog megtapadni az alapozófesték, és szemcsés marad a felület.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

3. Most következik az alapozás, amely kültéren jól beszívódik, és a gombásodás meggátlásán kívül megfelelő tapadást is ad a fedőfestéknek.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

4. Az alapozó megszáradása után felvihetjük az első lazúrréteget. Ne ijedjünk meg, mert ez még halványabb lesz, mint amilyen színt a festék doboza ígér.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

5. Száradás után az első réteget finoman csiszoljuk meg.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

6. Következhet a második réteg felvitele. ha jól végezzük a dolgunkat, itt már azt a színt látjuk, amit kiválasztottunk.

Így fesd újra a kerti bútoraid!

Tipp: Színeket zománcfestékkel!

A zománc arra való, hogy színes, homogén felületű fafelületet kapjunk. A folyamat hasonló, mint a lazúrral való festésnél, csak két dologra kell figyelnünk: ha oldószeres zománcfestéket használunk, akkor hosszabb a száradási idő, a másik, hogy elsőként lenolajjal kell alapoznunk a felületet, mert az eltömíti a fa pórusait.

Kivétel a trópusi fabútor

Ezekhez külön olajat lehet kapni, amellyel minden tavasszal le kell kenni a darabokat. Elvileg ennyi elég, de a tapasztalatom az, hogy alaposan átcsiszolva és egy szép lazúrral lekenve mutatósabb és tartósabb eredményt kapunk.

A cikkben a KRQ kiadó gondozásában megjelent Színezd újra azÍgy fesd újra a kerti bútoraid!
otthonod című könyvből
közöltünk részleteket.

Napjainkban mind divatosabb a “csináld magad” – nem kivétel a lakásfestés sem. Ezt a munkát bárki el tudja végezni, ha megfogadja a könyv szerzőjének tanácsait, aki maga is családanyaként szerzett tapasztalatokat az otthonszépítésben.

E látványosan illusztrált kézikönyv választ ad minden kérdésre a falak színének kiválasztásától a festék- és eszközvásárláson, valamint a nélkülözhetetlen előkészítési munkákon át a legfontosabb falfestési alaptechnikákig.

Ültess, alkoss, lazíts!
Hangolódj a tavaszra a Nők Lapja Café Kert oldalán!

– Minden nap friss tippek és inspiráló fotók
– Aktuális teendők Bálint gazdától
– MonJardin!: profi konyhakerti tanácsok
– Csináld magad!: ötletek kertbe és erkélyre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top