Kert 2013 alrovat

Ami a konyhában felesleges, a kertben még jól jöhet

A konyhai maradékokat, hulladékokat nem kell egytől egyig azonnal a szemétbe dobni! A kertben még hasznukat veheted akkor is, ha nem tartasz komposztládát.

Ha nincs lehetőséged rá vagy nem akarsz komposztálni, akkor sem kell feltétlenül kárba vesznie a konyhában keletkező hulladékoknak, hiszen a kertben a komposztáláson túl is sokféleképpen használhatók. Lássuk, hogyan!

Kávézacc

Ami a konyhában felesleges, a kertben még jól jöhetAz első és legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újrahasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazod: a rózsabokrok, rododendronok, kaméliák, az örökzöldek, illetve a konyhakertben a retek és a répa is különösen örülni fog neki. Ha nem szeretnéd, hogy a környékbeli macskák toalettnek nézzék a virágágyásaidat, akkor is érdemes a kávéfőzőből kiszedett zaccot a szemetes helyett az ágyásokba szórnod, ugyanis a macskák ki nem állhatják a kávé illatát, így elkerülik majd a területet. 

A használt kávéfilter sem megy kárba, ha ültetés előtt kibéleled vele a virágcserepeket: a filter megakadályozza, hogy a virágföld a cserép alján lévő lyukakon keresztül távozzon a felesleges vízzel.

Narancshéj és alufólia

A levéltetvek odavannak a narancshéjért, melynek fogyasztása azonban számukra halálos. A védendő növények – például a rózsabokrok – köré szórd szét minél több kifacsart narancs héját! A citrusos gyümölcsök héjának jelenléte emellett a csigák gusztusát is elveszi attól, hogy féltett növényeid közelébe merészkedjenek és összerágcsálják a leveleit.

Levéltetvek ellen az alufólia is beválik: gyúrj gombócokat a használt fóliából – úgy, hogy lehetőleg a fényesebb oldaluk legyen kifelé –, majd szórd szét ezeket a növények között: a fényes labdák szétszórják a napfényt, ami megijeszti a levéltetveket.

Kemény héjak

Ami a konyhában felesleges, a kertben még jól jöhetA tojáshéjat és a dió, mogyoró, napraforgómag vagy a pisztácia héját sem érdemes kapásból kidobni, hiszen az tökéletesen alkalmas arra, hogy odakinn fellazítsuk vele a talajt. Mossuk meg a héjakat, a nagyobb darabokat törjük össze, majd dolgozzuk be a talajba!

A kiürült tojástartót ültetőtálcaként hasznosíthatod: fúrj mindegyik rekesz aljára egy kis lyukat – ezzel biztosítva a vízelvezetést – töltsd fel földdel és ültesd el a magokat!

Tea

A maradék, kihűlt teát add az öntözőkanna vizéhez és/vagy áztasd ki benne újból a már használt teafiltereket, ugyanis a tea a növények egészségének is jót tesz. A filtereket ezután vágd fel és a teafüvet szórd egy virágágyásba vagy egy bokor alá: növeli a talaj nitrogénszintjét és táplálékot biztosít a gilisztáknak.

Öreg krumpli

Ami a konyhában felesleges, a kertben még jól jöhetHa maradt a kamrában öreg, hibás, poshadt krumpli, szeleteld fel és helyezd el a kert azon pontján, ahol nincsenek olyan növények, amiket féltesz a csigáktól: a puhatestűek tömegével gyűlnek majd a burgonyára, így könnyűszerrel összegyűjtheted és eltávolíthatod őket a kertedből.

Lejárt fűszerek

A lejárt szavatosságú, erős aromájú fűszereket – bors, fahéj – se dobd ki, hiszen a vakondok elleni – vegyszermentes – védekezésben nagy hasznukat veheted. Szórd a vakondtúrások tetejére, így elveheted az állat kedvét attól, hogy feltúrja a kertedet.

Hagyma, pirospaprika

A feleslegessé vált pirospaprikából és/vagy hagymából hatékony és természetes növényvédő szert készíthetsz: vízben főzd össze a hagymát és a pirospaprikát, hagyd kihűlni, majd egy szórófejes flakon segítségével permetezd a növényekre! Ez távol tartja majd a kártevőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top