Kert 2013 alrovat

Heti teendők Bálint gazdától

Lassan tényleg kilépünk a télből, és eljön az ideje, hogy levegőhöz juttassuk a gyepet, gyümölcsfát, vagy rózsatövet ültessünk, és ahogy kicsit felmelegedik az idő, érdemes lesz a virágládákba árvácskát, nefelejcset ültetni. Mostantól hétfőnként Bálint gazda foglalja össze nekünk a heti kerti teendőket, és egy-egy apró tippet hétközben is megoszt velünk a Nők Lapja Café Kert oldalán.

A hosszú téli hónapokban sok kerti hulladék összegyűlt a kertben, ezért az első feladat ennek az összegyűjtése. Sok helyen a zöld hulladékot külön kell gyűjteni és ingyenesen elszállítja az önkormányzat. Ha van lehetőségünk komposztálásra, akkor az a legjobb megoldás, hiszen a helyben lévő anyagokkal gazdagíthatjuk a kert talaját. A körülbelül fél év alatt elkészült komposzt vékony rétegben szétteríthető a kertben, vagy az ágyások kialakításakor bőséggel hasznosítható.

                                                       *
Ahogy barátságosabbá válik az idő, az első kellemes és látványos tevékenység a gyep szellőztetése, amelynek során a kézi vagy elektromos meghajtású eszközzel keresztben-hosszában megjáratjuk a gyepet; az eszköz párhuzamosan állított kései megszaggatják a talaj felszínét, kitépik az elszáradt fűcsomókat és gyomnövényeket, és ezzel elősegítik, hogy az élő fűcsomók több levegőhöz, vízhez és tápanyaghoz juthassanak. A fűből így kitermelt száraz részek kiválóan komposztálhatók. A megszellőztetett gyep igen csak kócosnak és megviseltnek látszik, de egy hét múlva már kizöldül, és a későbbiekben sűrű, erős és smaragdzöld lesz.

Heti teendők Bálint Gazdától

                                                  *
Aki gyümölcsfát, gyümölcsbokrot, szőlőoltványt, díszfát, virágzó cserjét, rózsatövet akar ültetni, már ne sokat késlekedjen! A csemeték gyökereiből csak a sérült ágakat vágja kissé vissza, és ha a vesszők héját ráncosnak látja, akkor állítsa egy éjszakára vízzel telt vödörbe. A már korábban kiásott gödröt töltse meg jó minőségű földdel, és a csemetéket úgy ültesse el, hogy azok éppen olyan mélységben álljanak az új helyükön, mint ahogy a faiskolában nevelkedtek.

                                                *

A helyes metszés elsajátításához ajánlom A metszés gyümölcsei című videotanfolyam tanulmányozását, amely 10 gyümölcsfa házi-kerti metszését tanítja meg 100 perc alatt. A DVD és a hozzá tartozó kiskönyv itt szerezhető be.

A héten kiültetett gyümölcsfacsemeték koronavesszőit vissza kell metszeni, a termőfák koronáját pedig meg kell ritkítani azért, hogy minden részét jól érje a napsütés, és minden részét elérje a permetezés. A rózsabokrok metszése se tűr sok halasztást. A sárgabarack, az őszibarackfák és a szőlőtőkék metszésével azonban még lehet két-három hetet várni!
                                                    *
Ki korán vet, az korán arat! – állítja a közmondás. És ez érvényes a tavaszi zöldségvetésre is. A jól előkészített talajba hamarosan lehet vetni a zöldborsó, a fejes saláta, a hónapos retek, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót és a sóska magját. Ezek számára a 30-35 cm sortávolság a megfelelő, ügyelve arra, hogy a szomszédos növények egymás kifejlődését ne akadályozzák. A vetőmag bizalmi cikk! Csak megbízható helyről származó vetőmagot érdemes elvetni.
                                                    *

Heti teendők Bálint Gazdától

Ne hagyja csupaszon a virágládáit a muskátlitövek kiültetéséig. A friss földdel feltöltött ládákba hétvégén már ültethet virágzó árvácska-, százszorszép-, vagy nefelejcspalántákat, amelyek tavaszi vidámságot varázsolnak a környezetükbe. Közöttük elfér néhány hónapos retek, egy-két tő metélőhagyma és levélpetrezselyem is. Ha elmúlott a fagyveszély, akkor jöhetnek a hagyományos muskátlitövek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top