Kert 2013 alrovat

Honnan tudom, milyen a földem?

Otthon is kikísérletezheted bonyolult vegyészkedés nélkül egy befőttesüvegben.

A növényleírások általában figyelmeztetnek rá, hogy az elültetni szánt virágunk homokos vagy agyagos talajt szeret inkább, de honnan tudjuk, hogy a kertünkben melyik található? Ezt könnyen kideríthetjük egy kis kísérlettel, ami gyerekek számára is izgalmas játék lehet.

Végy egy kis földet!

Ássunk ki mintákat a kert több pontján a talaj felső húsz centiméteréből, és válogassuk ki belőle a kavicsokat, gyökérdarabokat, és törjük össze a göröngyöket. Vegyünk egy hosszúkás befőttesüveget, és töltsük meg öt centi magasan földdel, majd adjunk hozzá egy teáskanál mosogatószert, ez segít majd feloldani a földet. Töltsünk rá öt centi vizet, rázzuk fel jó alaposan, legyünk türelmesek és erősek, mert ez öt percig is eltarthat.



Fotó: organicgardening.com
Fotó: organicgardening.com

Tegyük le az üveget egy olyan helyre, ahol majd egy hétig is állhat háborítatlanul, aztán vegyünk elő egy alkoholos filcet, és nézzünk rá az óránkra. Egy perccel később jelöljük meg, meddig ér az üveg alján leülepedett anyag, ez lesz a homok szintje. Egy órával később jelöljük meg újra, hol áll az üledék, a két vonal közötti rész lesz az iszap.

Várjunk és figyeljünk!

A leglassabban az agyag ülepszik le majd, úgyhogy legközelebb egy hét múlva nézzünk rá az üvegre, és jelöljük be, hol áll az agyag. Végül vonalzóval mérjük meg az egyes rétegek hosszát, és az egész földréteg magasságát.

Ebben az üvegben a homok 1,5 centinél állt meg, az iszapréteg 1,6 és az agyagréteg 0,9 centi vastag, és az egész összesen 4 centi magas. Így meg is állapíthatjuk, hogy a talajunk inkább homokos, mint agyagos.

Ha szeretnénk kicsit matekozni, a pontos százalékokat is kiszámolhatjuk, ezt úgy kapjuk meg, ha a rétegek vastagságát elosztjuk az egész földréteg hosszával.

1,5 : 4 = 0,375, azaz 37,5% homok
1,6 : 4 = 0,4, azaz 40% iszap
0,9 : 4 = 0,225, azaz 22,5% agyag

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top