Kert 2013 alrovat

Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!

A télen is lombos örökzöldeknek kijutott a hóból az elmúlt télen, ami sok kárt tehetett bennük. Most Herold Ferenc, a <a href="https://nlc.hu/forum/?fid=441&csatid=81&topicid=292527" target="_blank"> Nők Lapja Café fórumain <em></em> </a> és <a href="http://kertember.cafeblog.hu/" target="_blank"> a Caféblogon Kertember néven író</a> kertészmérnök magyarázza el, hogyan hozhatjuk helyre őket.

Túlestünk az idei tél utolsó napján, azaz 2013 március 27-én, nem vagyok jós, de a természetben élő állatokra és növényekre nézve egyértelmű a jel.

Nyomta őket a hó
Nyomta őket a hó

Elérkezett az az idő is, amikor felmérhetjük a tél okozta károkat és megkezdhetjük azoknak szakszerű elhárítását. Persze mint kertész nem az épületekre gondolok, hanem a kertre. A kerti növények közül ebben a cikkben az örökzöldekkel foglalkozom. Az örökzöldekkel, amelyeknek idén kijutott a jóból, akarom mondani a hóból.

140 centi hó egy tél alatt

Aki nem készítette fel erre a télre az örökzöldjeit, az bizony sok kárral találkozhat. A mi környékünkön összesen közel 140 centi hó esett. Ebben a mennyiségben csak azok szerepelnek, amik egyszerre meghaladták a 10 centimétert. Akadt olyan alkalom, amikor egy éjszaka alatt 30 centiméter hullott.

És húzta az ágaikat a jég
És húzta az ágaikat a jég

Növények szemszögéből tekintve a hó örömteli dolog. Betakarja őket, mint bennünket a jó meleg puha takaró a hideg téli estéken. De hó és hó között is különbséget kell tennünk. Igazán hideg napokon hullik az apró pihéjű, könnyű hó, amiből még 30 centi sem okoz nagy gondot, viszont ami az enyhébb napokon hullik, az többnyire nagy pihéjű, szilárd közeget érve gyorsan tömörödik, komoly súlyt képez, és már komoly gondokat okoz.

Nyom és tör a hó

                                       
A bal oldalon látható oszloposan záródó nyugati tuja koronáját szétnyomja, nagyobb mennyiség esetében az ágakat ki is töri. Még az olyan masszívan záródó örökzöldeket is képes szétnyomni, mint a képen látható tiszafa.
                     

 
Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!
 
Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!

A gömb formára nyírt típusokat szintén szétnyomja, de itt már kevesebb mennyiségű hó is komoly belső töréseket tud okozni.

A hóhoz hasonló károkat okoz az önmagában is nehéz ónos eső, ami vastagon rárakódik minden egyes pikkelylevélre, így hatalmas súllyal húzza szét az örökzöld koronáját.

Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!

Megelőzésről ilyenkor már nem sok értelme van beszélni, de tél előtt a növények összekötözésével, a formára nyírt típusok helyes metszésével sokat tehetünk a baj megelőzésért.

Hóesésben folyamatosan le kell ráznunk a havat a koronáról, ha pedig éjszaka várható a nagyobb mennyiség, akkor az értékesebb növényeink fölé készíthetünk egy rögtönzött fóliasátracskát, amiről a hó önmagától is lecsúszik.

Kötözzük össze, ami széthajlott!

A bekövetkezett károkat helyre kell állítanunk. Ha csak széthajlottak az ágak, de nincs törés, akkor egyszerűen a kössük össze őket. Először a belső, vastagabb ágakat húzzuk egymáshoz, majd ezt követően a külső, vékonyka hajtásokat is finoman, vékony kötéllel, vagy damillal alulról felfelé csiga alakzatban haladva kössük meg. A vastagabb ágak kötésénél ügyeljünk arra, hogy a fás részek kötéskor és később se sérüljenek. Célszerű ezért a kötöző anyag és az ág érintkezéséhez jutazsákot helyezni.

Vághatunk is

Aki nem akar a külső, gyenge hajtások kötözésével bíbelődni, az metszőollóval is megoldhatja a problémát. A kihajló hajtásokat egyszerűen eltávolíthatja, ezáltal új, kompaktabb formát adhat a növénynek. Ezzel a módszerrel a koronát erősítjük, és a lombtömeget sűrítjük, így szebb, tömöttebb növényünk lesz a következő évben.

Ha törést is szenved a növény, akkor a törés után meg kell keresnünk azt a pontot, ami a növény alakján belülre esik, és egy picike kis hajtás található rajta (lenti kép). Efölött a mikrohajtás fölött kell az ágat visszavágni, innen tud a növény gyorsan megújulni.

Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!

Súlyos esetekben előfordulhat, hogy olyan mennyiségű a törés, hogy a növény szinte összes erősebb ágát érinti. Ekkor se essünk kétségbe! A hajtások visszavágásával az örökzöld súlyos esetben is két év alatt megújítja magát.

A beavatkozás után az 1 centit meghaladó vágási felületeket kenjük be fasebkezelővel, majd a fagyok elmúltával adjunk a növénynek megelőző jelleggel gombaölőszeres, lombtrágyás permetezést.

Ha az ágak nem törtek, hanem szétrepedtek és egy értékes alakra nyírt növényünk van, mint amilyen a fentebb látható gömb formára kialakított törzses hamisciprus, akkor: először vágjuk vissza a hajtásokat egyharmaddal (de ennek mértéke a növény függvényében változhat), azért, hogy a hajtás fás részét terhelő önsúly jelentősen csökkenjen.

Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!

A visszavágás mindig egy egészséges hajtás fölött történjen.

Majd a hajtásokat húzassuk vissza egymáshoz, stabilan rögzítsük az állapotot úgy, hogy erős szélben se mozduljanak el, majd sűrű kötéssel teljesen húzzuk egymáshoz az elrepedt oldalakat.

Így gyógyítsuk a kertet a sok hó után!

 
A szétnyílt hajtást visszahúzatjuk, majd erős kötözéssel rögzítjük.
                               

Nyár végére összeforr

A szétnyílt hajtás összehúzás után részben záródik. Ezt a részbeni záródást kell szoros kötéssel tökéletes, szinte légmentesen záródó sebbé illesztenünk. Ha ez megvan, akkor már csak fasebkezelővel kell a sebet bekenni. Akinek van otthon, vagy tud beszerezni oltóviaszt, akkor azzal még tökéletesebben tudja a sebet hermetikusan zárni.

A jó munka eredményeként nyár végére a seb szépen összeforr. De ekkor se vegyük le róla a rögzítő kötést, mert még nem elég erős ahhoz, hogy kibírjon még egy hó terhelést, viharos szelet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top