Kert 2013 alrovat

Elárasztotta a víz az országot

Kiköltöztetett emberek, lezárt utak, áradó folyók és hatalmas belvíz. Sajnos még több eső és akár hó is jöhet a héten!

Lakóházak pincéjéből szivattyúzták a vizet és vízelvezető árkokat tisztítottak több,  mint 30 településen a tűzoltók az ünnepek alatt. A vasárnapi sokkoló hóesés után sajnos most áradnak a folyók, és a belvíz is nagy gondokat okoz. Sajnos a melengető napsütéses tavasz még odébb van…

A jászalsószentgyörgyi focipálya
A jászalsószentgyörgyi focipály

A forgalom elől utat hat megye 34 településén kellett elzárni. Ipolytarnócon és Lovásziban 24 embert kitelepítettek, közülük viszont hétfőn délután tízen visszaköltözhettek az otthonukba. A katasztrófavédelem és a mentőszerveztek most is pakolják a homokzsákokat: 15 településén az árvíz, 48 településen pedig a belvíz ellen küzdenek.

A Rába, a Zala és az Ipoly egy-egy szakaszán a legmagasabb, harmadfokú a készültség, és újabb kiadós esők jönnek, 2-3 centi csapadék jöhet, ami nehezíti a védekezést. Most nem hótorlaszok miatt nem lehet közlekedni, hanem azért, mert a kiáradó folyók vagy a belvíz árasztotta el az utakat.

Vas megyében a legrosszabb a helyzet, ott 12 utat árasztott el a víz: Molnaszecsőd és Döröske, Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, Csörötnek és Kondorfa, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg között. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, és Zala megyében 2-2, Fejér és Tolna megyében pedig 1-1 útszakaszon van érvényben teljes útzár. Győr-Moson-Sopron megyében viszont már feloldották az útzárakat.

Nemcsak kedden, szerdán is folytatódik az esős idő az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Csütörtökön már lesz egy kis napsütés, de attól még északon és keleten havazhat is. Neeeeeeeeeee!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top