Kert 2013 alrovat

Már ők se bírják – berekedtek a madarak?

Rekedt hangú madarak énekelnek a kertekben, de miért? Itt a megfejtés.

A tavasznak ebben az időszakában többen telefonálnak a Magyar Madártani Egyesülethez azzal, hogy megfázhattak a madarak, mert rekedtes éneket hallanak a kertből. Az idei hideg tavasz miatt ez a kérdés különösen indokoltnak tűnhet, de a szakemberek mindenkit nyugalomra intenek.

Így néz ki a rozsafarkú Fotó: Vasuta Gábor
Így néz ki a rozsdafarkú Fotó: Vasuta Gábor

„A rekedtes hang alapján azonnal tudhatjuk, hogy a közelükben felbukkant egy házi rozsdafarkú, mely a telet melegebb tájakon töltötte – írja az egyesület oldalán Kincses László. – A madár azonban nem fázott meg, nem rekedt be, hanem az éneke ilyen speciális! Énekének első része általában igen kellemes »csicsergés«, amely a legtöbb esetben átmegy egy »köszörülős« hangba. Ez utóbbi rész az, amire a telefonáló gondol minden esetben.”

Mint írják, a házi rozsdafarkú jellemzően antennákon, eresz szélén, a háztető sarkán hallatja énekét. Már a sötétben megszólal, és később a városokban a forgalom zaja miatt nehezebb kivenni az éneke köszörülős részét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top