Kert 2013 alrovat

Bálint gazda: becsapva érzik magukat a növények

Erőlködnek a rügyek, hogy kifakadhassanak, a palánták nagyon várják, hogy átültessük őket, közben a leanderek kiszabadulhatnak végre a négy fal közül, és a szobanövényeknek is érdemes figyelmet szentelni. Heti teendők Bálint gazdától.

Végre kisütött a nap! Három hét szokatlanul barátságtalan időjárás után az emberek, az állatok, de a növények is várva-várták már a melegebb, napsütéses, vidám kikeletet. Növénytársaink kifejezetten becsapottnak érzik magukat, mert a nappalok észrevehetően hosszabbodnak, az éjszakák rövidülnek (nyári időszámításunk van!), a rügyek duzzadnak, erőlködnek, hogy kifakadhassanak, de ahhoz enyhébb, melegebb levegő kellett volna. Késett a természet, és mi is késünk az egyébként roppant sürgető tavaszi munkákkal.

Bálint gazda: előbújhatnak a leanderek!

Vizsgálja meg a szőlőtőkék, a kajszi- és őszibarackfák termőrügyeit, mert most már meg lehet állapítani, hogy átvészelték-e az elmúlt fagyos éjszakákat, vagy elfagytak-e. Vágja fel a rügyeket a hossztengelyük mentén: ha a szövetek zöldek és közöttük a jól felismerhető porzók és a bibe nem barnult el, akkor a rügy él, és bízni lehet abban, hogy virág is lesz belőle. Az elfagyott rügyek alapja megbarnult, az állománya puha, élettelen.

*

Ahogy a kertvárosban sétáltam, kíváncsiságból benéztem a kerítéseken, és azt láttam, hogy a gyümölcsfák metszését a legtöbb helyen még nem kezdték meg. Pedig ezt a munkát nem szabad elfelejteni, mert a helyes metszésen múlik az érő gyümölcs minősége és mennyisége is, nem is beszélve a fák és bokrok egészségéről. A házi kerti metszés szinte egész évben folyhat, de ilyenkor tavasszal a leghasznosabb. Aki szükségét érzi, hogy metszeni tanuljon, a honlapomon bőséggel találhat szabadon hozzáférhető információt, aki pedig videón szeretné a metszés fogásait (és praktikáit, trükkjeit) elsajátítani, annak ajánlom A metszés gyümölcsei című tanfolyamot.

*

A konyhaablakban cserépbe elvetett magok már kikeltek, a palánták többsége már egy-két lomblevelet is hajtott, tehát itt az ideje a paradicsom, a paprika, a tojásgyümölcs, a cukkini, a főzőtök és a virágpalánták áttűzdelésének. Az eddig sűrűn egymás mellett szoroskodó növényeket most egyenként át kell ültetni friss virágfölddel megtöltött műanyag vagy papírpohárba. A poharak alján lyukat vágunk a fölösleges víz eltávolítására. A kis, törékeny palántákat óvatosan, a száruknál fogva emeljük ki a helyükről és ültessük el (egy kissé mélyebben, mint voltak) a poharakba, öntözzük meg alaposan, és állítsuk napos, világos, meleg, nem huzatos helyre, ahol meggyökeresednek, és a hónap vége táján kiültethetők lesznek a veteményeskertbe.

Bálint gazda: előbújhatnak a leanderek!

Vessen cukorborsót! Ez a zöldborsóknak egy olyan változata, amelyből a magokat nem kell kifejteni, hanem hüvelyestől lehet megfőzni. Remek leves, főzelék, finom köret készíthető belőle. És gazdaságos, mert a hüvelyek a többi borsófajtánál a mennyiség 30-35 százalékát teszik ki! A cukorborsó magját egymástól 40 cm távolságra levő sorokba, a szemeket egymástól 5 cm távolságra és 5-6 cm mélyen kell elvetni. Szép, fehér virágai vannak, és a hüvelyeket akkor kell leszedni, amikor a magok már jól kitapinthatóak bennük.

*

Az örökzöld bokrok (tuja, boróka, tiszafa, mahónia) jól elviselik a metszéssel történő alakításukat, sőt több új hajtást fejlesztve sűrűbb, látványosabb alakot vesznek fel. Metszés nélkül felnyurgulnak, laza, kevésbé látványos koronát alakítanak ki. Az örökzöldek metszését most lehet elkezdeni, de május közepe táján be kell fejezni.

*

A télen fagymentes helyen tartott, mediterrán leanderfácskákat és -bokrokat most már ki lehet állítani a szabadba, védett, napos, meleg helyre; a 2-3 fokos, átmeneti fagyot károsodás nélkül elviselik, a zárt légtérben viszont elszaporodnak a leveleik fonákján (alsó felén) a pajzstetvek. Ezeket fogkefével és szappanos vízzel el lehet távolítani, de ha tömegesen lepték el a leveleket, akkor permetezni kell ellenük Actara vagy Karate oldattal.

Bálint gazda: előbújhatnak a leanderek!

A leandereket két-háromévente át kell ültetni tápanyagban gazdag, középkötött, friss kerti földbe, kissé nagyobb edénybe. A túlságosan nagyra nőtt gyökérzetet mértékletesen vissza lehet vágni.

*

A cserepes szobanövények hajtásait alaposan kurtítsa meg! Ettől a pletyka, a mályva, a szobahárs megújul, sok friss, új hajtást fejleszt. Ha a növényeket nem ültetjük át, akkor legalább a földjük felső, 1-2 cm-es rétegét szedjük le és a hiányt pótoljuk friss, tápdús virágfölddel.

*

Az énekes madarak odúit igazítsuk meg, tisztítsuk ki belőlük a tavalyi szemetet. Az itatóedényeket mossuk ki és töltsük fel friss vízzel, mert a madarak ilyenkor sok vizet kívánnak.

*

A Dombóvári regula (az 1880-as évekből) két bölcsessége:
Ha április szeleskedik,
Csűrünk, pinczénk torkig telik.
Nedves április jő,
Júniusi száraz idő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top