Szabadban

Az év európai fája: második lett a gödöllői vén vackor

A bolgárok fája vitte el a fődíjat a nemzetközi megmérettetésen.

Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

Az eredményt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében jelentették be szerda este. A díjat a Szent István Egyetem nevében a fát benevező Czóbel Szilárd egyetemi docens és Gyuricza Csaba, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át. A várost Péterfi Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte.

A gödöllői mellett cseh, bolgár, ír, szlovák, lengyel, skót, francia, olasz és walesi fák versenyeztek, elsősorban történetük és kevésbé kinézetük alapján.

A gödöllői vackor - Forrás: evfaja.okotars.hu
A gödöllői vackor – Forrás: evfaja.okotars.hu

A gödöllői Botanikus Kertben álló vackor az ország egyik legöregebb, 20 méter magas, három méter kerületű, még mindig termő vadkörtefája. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől. A fa történetében érdekes még, hogy 1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit.

Eddig kétszer nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top