Kezdők karácsonya

Karácsonyfatrükkök a vásárlástól a díszítésig

A vásárlástól a tárolásig bizony sokat számít, milyen fenyőfát veszünk és hová rakjuk. Számít az is, hogy mennyire keverednek a díszítésnél a stílusok, vagy az, hogy voltak-e lakók, vagyis bogarak a fán!

Ez megvette

Általában karácsony előtt 10-14 nappal kezdjük el beszerezni a fenyőt, amit aztán a teraszon vagy a folyosón tárolunk. Vásárlásnál is megvannak azok az alapszabályok, amelyeket ha betartunk, a legszebb és legegészségesebb fa lesz a miénk.

  1. Nem kínos, sőt kötelező megkérdezni az árustól, hogy honnan hozták a fenyőt, és azt, hogy mikor vágták ki. A lucfenyő esetében ez kifejezetten fontos, mivel olcsóbb, de hamar lehullik a tűlevele, így a kulcs abban van, hogy mennyire friss vágású a növény. Ha túl könnyen hajlanak már az ágai, akkor ne vedd meg, és akkor se bajlódj vele, ha sárgulnak és hullanak a levelei.
  2. A karácsonyfa-vásárlásnál NINCS last minute siker. A fákat a legtöbb esetben egyszerre vágják ki és szállítják az árushoz. Ha tehát nem csak a megmaradt, girbegurba vagy éppen szép, de méregdrága fák között szeretnél válogatni, akkor karácsony előtt 5-6 nappal már intézd el a favásárlást!
  3. Száraz, meleg helyen ne tároljuk vásárlás után a fenyőfát! Vagyis kizárt a pince, a kamra, ahogyan a garázs is. Hideg, párás levegő kell neki, így marad a terasz vagy az udvar!
  4. Persze szeretjük a nappaliba állítani a fát, és gyönyörködni benne, de akkor sem tanácsos a lakás legmelegebb szobájába pakolni a karácsonyfát, azt pedig végképp kerüljük el, hogy egy radiátor közelében legyen.

Ez hazavitte

Karácsonykor kutatjuk, keressük a tökéletes fenyőfát, ami aztán a nappali éke lehet, ám sokan nem is gondolnak bele, hogy az illatos fenyővel a bogarak is beköltözhetnek a lakásba! A tűlevelek között ugyanis elbújhatnak a poloskák és apróbb bogarak is, amelyek a benti melegben könnyen elszaporodhatnak. Tövises cincér, lepkék, ízeltlábúak, pókfélék és atkák is élnek az erdei fenyőféléken, bár tavaszig csak lárvaként, bábként, de a karácsonyra vásárolt, kertészetben nevelt tűlevelűekben is megbújhatnak egyéb rovatok (pl. poloskák). Hogy megszabadulhassunk a tűlevelek között megbúvó rovaroktól, érdemes lerázni vagy lemosni a fenyőfát, mielőtt bevinnénk a lakásba.

Ez feldíszítette

Sokan választják a letisztult színeket karácsonyra! Ám a nordic stílust olykor mégis kevésnek érzik, és ilyenkor a letisztult stílust keverni kezdik színes, villogó, csillogó dekorációkkal. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor tényleg letisztult karácsonyi dekorációt kapunk:

  • Fehér, bézs, halványszürke – ezeket a színéket használjuk.
  • Ne rakjunk fel színes füzérsort. De arra is figyeljünk, hogy vagy sárga fényűt vagy teljes fehéret válasszunk, s a kettőt szintén ne keverjük.
  • A rusztikus dísztárgyak vagy bútorok jól illenek ehhez a stílushoz.
  • A nordic dizájnba beleférnek az alternatív karácsonyfák. De ne színesek legyenek! Vegyünk például egy régebbi létrát, amit csiszoljunk le és díszítsük fel.
  • A fekete is lehet letisztult, de ne kombináljuk pinkkel vagy ezüsttel. Maximum fehér kiegészítő színeket kapjon!
karácsonyfa, letisztult, skandináv

A letisztult stílusba ne vegyünk rikító színeket! (Fotó: iStock)

Ez életben tartotta

Bár arról is sokat lehetne írni, hogyan maradjunk mi életben a karácsonyi őrület után, s hogyan próbáljuk kizárni az ünnepekből a stresszt vagy a feszültséget, ám most arra adunk néhány tippet, hogyan tartsuk életben a karácsonyfát! Ez az öt pont segít neked abban, hogy a fenyőd még a januárt is megélje!

  1. A nedvesség biztosítása a legfontosabb tényező az élő karácsonyfa ápolásakor.
  2. Radiátortól és tűzhelytől kellő távolságban helyezzük el fánkat.
  3. Vízzel csak akkor spricceljük, ha nem használunk elektromos égőket.
  4. Előnyösebbek a kisebb fényerejű izzók, mivel az izzók által okozott magasabb hőmérséklet megszakíthatja a fenyő téli nyugalmi időszakát. Ez a kiültetett fa részleges vagy teljes elpusztulásához vezethet.
  5. Tegyük a fát egy akkora edénybe, hogy kényelmesen öntözni tudjuk a gyökérzetét és – amennyiben szükséges – spricceljük az ágait is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top