Kezdők karácsonya

Ezért vigyázz az ömlesztett szaloncukrokkal!

Halakra, forralt borokra és szaloncukrokra csaptak le az ellenőrök.

Karácsonyi vásárokon talált szabálytalanságokat a Nébih. Kisebb szabálytalanságok mellett néhány esetben szankcióval járó súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében, amely során országszerte az adventi és karácsonyi vásárokat, ünnepi rendezvényeket és azok termékeit ellenőrizték a hivatal szakemberei.

A Nébih borászati felügyelői 5 budapesti helyszínen 19 kitelepült forgalmazó működését és termékeit ellenőrizték az első héten. Helyszíni mérések segítségével 284 ital tényleges alkoholtartalmát vizsgálták, amely megnyugtató eredménnyel zárult: a feltüntetett és a mért adatok minden esetben megegyeztek.

Fotó: illusztráció, MTI Fotó: Varga György

Súlyosabb szabálysértésekre is volt azonban példa. Az egyik Békés megyei piacon több kilogrammnyi jelöletlen ömlesztett szaloncukrot, bonbont és csokimikulást kellett megsemmisíteni, a hajdúnánási piacon nagy tételben forgalmazott édességeknél pedig a magyar nyelvű jelölés és az árusításhoz szükséges dokumentumok hiányoztak, emiatt folyamatban van a bírság megállapítása. Heves megyében egy édességárus tevékenységét függesztette fel azonnali hatállyal a hatóság a szükséges dokumentumok hiányában, míg Somogy megyében az egyik kitelepült vendéglátónál a súlyos higiéniai problémák indokolták ugyanezt.

Nébih Állami Halőri Szolgálata 27 halboltban több mint 18 tonna halterméket ellenőrzött, és ismeretlen eredet miatt 126 kilogramm haltermék megsemmisítését rendelte el, bírság kiszabása mellett.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top