Kezdők karácsonya

Kinek, mit ajándékoz karácsonyra II. Erzsébet?

A királyi család legtöbb tagja II. Erzsébetnél és férjénél, a Sandringham-kastélyban karácsonyozik. Az azonban már biztos, hogy Harry herceg és famíliája máshol ünnepel idén. Nézzük milyen hagyományok vannak az ünnepek alatt a leghíresebb családban!
II. Erzsébet királynő

Hangolódás

Az ünnepi készülődés, már egy héttel karácsony előtt elkezdődik. A karácsony előtti hétvégén a windsori kastélyban a személyzet ünnepi énekeket ad elő az uralkodónak, és a család ott lévő tagjainak. Ilyenkor II. Erzsébet forralt borral és aprósüteménnyel köszöni meg a dalokat. 

Hol ünnepelnek?

A legtöbben II. Erzsébetnél gyűlnek össze a Sandringham-kastélyban, az uralkodó téli rezidenciáján. A hatalmas birtokon tucatnyi fenyőfát vágnak ki, s a kastély számos termében állítanak egy-egy pazarul feldíszített karácsonyfát.  Szenteste a család minden tagja készül egy kis meglepetéssel, előadással. A királynő kilenc éve már csak néző: „Kissé öreg vagyok már ahhoz, hogy papírkoronával a fejemen, naranccsal a térdeim között fel-le rohangáljak az unokáim kedvéért egy kabaréjelenetben!” 

Mit isznak a királyi család tagjai karácsonykor?

II. Erzsébet kedvence a Dubonnet nevű likőrből és ginből készülő Zaza koktél. Állítólag már az anyakirálynő is ezt iszogatta, ahogyan egyébként Camilla is. Fülöp herceg a brit királyi család sörrajongója, egészen konkrétan a Boddingtons főzde remekeit szereti a legjobban. Károly a Cherry Brandyt preferálja, de ha úgy alakul, martinival is beéri. Harry és Vilmos – bár idén nem karácsonyozik együtt – mindketten a sörrel öblítik le a karácsonyi menüt.

Mit ajándékoz az uralkodó?

Szinte minden hónapban felkerül valamilyen álláshirdetés a királyi család honlapjára, amelyben szakácsnőt, kertészt, személyi asszisztenst, vagy épp social média managert keresnek. II. Erzsébetnek körülbelül 1500 ember dolgozik, ő pedig nekik is ad karácsonyi ajándékot, igaz, csak apróságot. Ezt az apróságot  még nagyapja, V. György vezetett be tradícióként. Az uralkodó egy klasszikus karácsonyi pudingot ajándékoz a dolgozóknak. A finomság mellé üdvözlőkártya is jár, a veterán beosztottak egy karácsonyi ajándékutalványt is kapnak. 

További 3 érdekesség

A királynő minden december 25-én televíziós beszédben szól a nemzethez. A beszédet előre rögzítik, így fordulhatott elő, hogy a Sun című bulvárlap egyik évben megszerezte és előre leközölte a beszéd egyes részeit.

Kevesen tudják, de Windsor környékén még ma is sok házban fűtenek szénnel, ezért a legszegényebb lakóknak II. Erzsébet szenet ajándékoz a szeretet ünnepén.

Vilmos herceg minden évben zoknit kér nagymamájától karácsonyra. „Egy igazán jó, strapabíró zoknit találni kihívás” – nyilatkozta egyszer a herceg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top