Kezdők karácsonya

A római és drezdai adventi vásár csodás története

Bécs, Bécs, Bécs... Rengeteget emlegetjük az osztrák fővárost, ha az adventi vásárokról beszélünk. Ám a stollenéről híres Drezdába is érdemes ellátogatni, ha karácsonyi falura és adventi kirándulásra vágyunk.

Drezda decemberben

Az adventi vásárt, mint a legtöbb helyen, Drezdában is az óvárosban rendezik meg. Stílusát tekintve romantikus, a kiállítási bódékban pedig a hagyományos kézművestermékeken, portékákon kívül megtaláljuk a forraltbor-árusokat, vagy megkóstolhatjuk a szász karácsonyi kalácsot, a Christstollent.

Adventi vásár Drezdában

Pazar látvány a drezdai adventi vásárról (fotó: iStock)

A drezdaiak semmit nem bíznak a véletlenre. Rettentően büszkék az 500 évesnél is idősebb vásárukra, és minden évben valami káprázatos újítással készülnek. Ám a 14 méter magas karácsonyi süteménypiramist minden évben elkészítik, majd szeletelés után felszolgálják a város lakóinak és a turistáknak. Téli mesevilágot hoznak létre a városban, naponta más és más előadásokkal kápráztatják el az érdeklődőket. Egy hónap alatt közel 150 műsort nézhetnek meg a látogatók, természetesen a legtöbb a karácsonyhoz kapcsolódik, mint például A diótörő.

Ám az adventi vásáron túl is van élet a belvárosban. Az egyik látnivaló a Zwinger barokk épületegyüttese, amely Európa egyik leghíresebb múzeumcsoportja. Látható itt meisseni porcelángyűjtemény, a lovagok és fegyverek terme, Raffaello Madonnája és Canaletto festményei.

Csodabolt Belgiumban

A turisták között népszerű Brugge-ben található Käthe Wolfart egyik karácsonyi boltja. Bár a világ összes Käthe Wolfart-üzletében tilos fotózni, amikor kolléganőnk ott járt, és említette a tulajdonosoknak, hogy cikket írna róluk, megengedték, hogy készítsünk pár képet. Ezeket itt találhatjátok meg.

Advent a napsütésben

Olaszországban, azon belül Rómában is különösen nagy hagyománya van a Betlehem állításnak. Ám nemcsak a templomokban, hanem otthon is kiraknak egy jászolt, vagy egy egész falut a szent családdal. A jászolt december 8-án veszik elő, s az utolsó darabot, a Kisjézust, szenteste helyezik be.  Máshogy van ez a Szent Péter-bazilikában, ott nem találjuk még meg Adventkor ezeket a kellékeket, csak karácsonykor, és az ünnepi fényeket is csak 7 nappal az ünnepek előtt kapcsolják fel.

Ennek ellenére igenis megéri Adventkor Rómába utazni. Hogy miért? Hát például azért, mert három hatalmas, különleges karácsonyfát állítanak fel a város különböző pontjain. Az egyiket a Termini pályaudvar bejárata előtt, ezt papírdarabok díszítik, mivel egyfajta kívánságfaként is működik. Ez azt jelenti, hogy bárki rátűzheti bármilyen nyelven írt levelét, s Karácsonyapó majd valóra váltja az üzenetekben leírt kívánságokat.  A második karácsonyfa a divat híveinek készül, és a Fendi üzlete előtt található.  A harmadik fenyő fényes filmszalaggal van körbetekerve. Az  olasz filmkultúra és a Louis Vuitton cég fája ez.

advent Rómában

Karácsonyfa Rómában a Velence téren (fotó: iStock)

Karácsonyra Vatikánban, valamint a Velence téren is felállítanak egy-egy hatalmas ünnepi (többnyire piros) karácsonyfát.

Az időjárás is kedvez a Rómában adventező turistáknak, hiszen leginkább napsütés és 14-17 fok várja a városba érkezőket. Ilyenkor egyébként kevesebb a turista a városban, így gyorsabban bejuthatunk a Vatikán Múzeumba, a Colosseumba vagy a Szent Péter-bazilikába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top