Kockáról kockára

10 dolog, amit nem tudtál a LEGO kockákról

A legendás LEGO immár több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza. A játék hosszú története bővelkedik fordulatokban és érdekességekben. Ezek közül gyűjtöttünk ki tízet.

1. Bámulatos pontosság

Az a LEGO játék, amivel ma is játszanak világszerte, több mint ötvenéves. Az első 4×2-es kockát 1958-ban készítették és még ma is tökéletesen illeszkedik bármelyik, napjainkban gyártott modellhez. Az egyes elemeket ugyanis rendkívül nagy, két ezredmilliméteres pontossággal gyártják, így egymillióból átlagosan csupán 18 építőelem kerül le valamilyen hibával a gyártósorról.

2. A legnépesebb család

A LEGO híres játékfiguráit eddig több mint négymilliárd példányban készítették el. Ezzel ők alkotják a föld legnagyobb „nemzetségét”.

10 dolog, amit nem tudtál a LEGO kockákról

 

 

3. LEGO a karácsonyfa alatt

Karácsonyi időszakban másodpercenként 28 LEGO-készletet adnak el.

4. A legnagyobb gumigyártó

A LEGO 1962 áprilisa óta készít kerekeket a játékkészleteihez. Ekkor jelent meg a 400-as szett, amely nem is igen állt többől néhány keréknél. A sorozat igen nagy sikert ért el, és mára már évente több mint 381 millió kereket gyárt a dán cég. Ezzel a mennyiséggel megelőzi a világ legnagyobb gumigyártóit is!

5. Titkos jelentés

A LEGO márkanév eredete a dán „leg godt”, azaz „Játssz jól!” kifejezésből ered. Amikor az alapító, Ole Kirk Christiansen asztalosmester a nevet kitalálta, nem is tudta, hogy a szónak egy latin jelentése is van, amely nagyon jól ráillik az általa tervezett játékokra: összerakni, megosztani, átadni.

6. LEGO-áram

A LEGO vállalat 2012-ben beszállt a zöldenergia-üzletágba is. Mintegy 530 millió eurós befektetéssel egyharmados részt vásárolt egy németországi tengeri szélenergiapark-projektben. A szélfarm várhatóan 2015-ben áll üzembe, 77 darab turbinája pedig közel 300 ezer német háztartást lát majd el villamos árammal.

7. Mindenkinek jutna

1949 óta körülbelül 440 milliárd LEGO alkotóelemet gyártottak le napjainkig a világ négy – köztük a nyíregyházi – LEGO-gyárában. Ez azt jelenti, hogy a föld minden egyes lakójának átlagosan 62 darab LEGO-kocka lehetne a birtokában.

10 dolog, amit nem tudtál a LEGO kockákról

 

8. Családi hagyomány

A LEGO-csoport mindvégig megmaradt családi vállalkozásnak. Ma a cég részvényeinek többsége az alapító unokája, Kjeld Kirk Kristiansen kezében van, aki egyúttal a cég irányítását is végzi.

9. Aranyat érő LEGO

Az eddig gyártott legértékesebb LEGO-kocka csaknem 15 ezer dollárért, vagyis mai árfolyamon számolva több mint 350 ezer forintért cserélt gazdát. A klasszikus, 4×2 centis méretű elem aranyból készült, és a németországi Hohenwestedtben található gyár egyik dolgozója kapta ajándékba a cégtől munkába állásának 25. évfordulójára. A kocka teljesen egyező méretű a hagyományos 4X2-es építőelemmel, így akár be is építhető valamelyik LEGO-alkotásba.

10. Strapabíró szerkezet

Egyetlen LEGO-kocka 375 ezer másik kocka súlyát bírja el. Ha ezeket mindet egymás tetejére raknánk, egy 3591 méter magas tornyot kapnánk. A létező legmagasabb LEGO-torony azonban közel sincs ilyen magas: „mindössze” 31 méteres. Az építményt 2011-ben készítette 6000 LEGO-rajongó négy nap alatt, közel félmillió építőelemből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top