Kockáról kockára

A gyerekeiért dolgozott a LEGO atyja

Reménytelen helyzetből küzdötte fel magát a LEGO alapítója, hogy etetni tudja a négy fiát a nagy világválság idején. A mai LEGO kockák igazi sikerét már meg sem érhette, akkorra a fia vette át a családi vállalkozást, ami mára a világ második legnagyobb játékgyártója lett.

A népszerű LEGO kockák története több mint nyolcvan évvel ezelőtt kezdődött a dán Ole Kirk Christiansen vidéki asztalosműhelyében, és a kis családi vállalkozás úgy kinőtte magát, hogy mára több mint négymilliárd műanyagkockát adtak el világszerte. Ha testvériesen elosztanánk őket, akkor ebből a Föld minden lakójának 62 darab jutna.



Guruló kacsákkal kezdték



Fotók: © 2012 The LEGO Group
Fotók: © 2012 The LEGO Group

A LEGO kockák atyja nehéz helyzetből küzdötte fel magát, a nagy világválság idején kénytelen volt bezárni asztalosműhelyét, és minden munkását szélnek eresztette. Nem sokkal ezután meghalt a felesége is, így egyedül maradt négy gyerekkel, akiknek enni kellett adnia.

Az asztalosműhelyben megmaradt faanyagokból készített egy guruló kacsát a gyerekeknek, akik annyira szerettek vele játszani, hogy Ole kitalálta, elkezd játékokat gyártani: ekkor még csak autókat, malacperselyeket és keréken guruló állatokat.



Az első LEGO-játékok a hőskorból
Az első LEGO-játékok a hőskorból

A minőségen nincs spórolás

Az egyik fiú, Godtfred is beszállt a kis családi üzletbe, és bár a játékokat kezdetben nehezen tudták eladni, legalább került étel az asztalra az első karácsonykor. Lassacskán újra fel tudták venni az asztalosműhely régi alkalmazottait is.

Amikor Godtfred előállt egy ötlettel, hogyan tudnák olcsóbban előállítani a játékokat egy kis spórolással, az édesapja leintette, mivel meggyőződése volt, hogy a legjobb minőségre kell törekedniük. A cég jelmondata még ma is az, hogy „csak a legjobb lehet elég jó”, így ösztönözik a dolgozókat a minél jobb teljesítményre.



Mások nem hittek a műanyag kockákban



Ekkoriban született meg a LEGO márkanév is, ami azt jelenti, „Játssz jól!”, és a játékaik egyre keresettebbé váltak. Nem sokkal a második világháború után Ole Kirk Christiansen Koppenhágába utazott, és megvásárolt egy akkor újdonságszámba menő gépet, amivel műanyag formákat tudtak készíteni. Bár akkor még sokan nem hittek a műanyag játékokban, 1949-ben ezzel készültek el a mai LEGO kockák elődjei, az első nagy sikerüket viszont egy műanyag játék traktorral aratták.

Így nézett ki a LEGO 1953-ban
Így nézett ki a LEGO 1953-ban



Majdnem tíz évvel később született meg az első igazi LEGO építőkocka. Ez már olyan jól illeszkedett a többivel, hogy szinte bármit meg lehetett építeni belőle, és a műremek egyben is maradt, mégis könnyen szét lehetett szedni újra. Innentől kezdve már csak idő kérdése volt, hogy az egész világot meghódítsa a dán játék.

 Ezt az alapító Ole Kirk Christiansen már pont nem érhette meg, a fia vitte sikerre az új fejlesztést.

Az 50 éves kockák összeillenek a maiakkal



Újabb tíz évvel később megnyitott az első Legoland, ami már az első évben óriási sikernek bizonyult, és közben sorra jöttek ki a cowboyos, dinoszauruszos, űrhajós, kalózos, vonatos és vikinges LEGO sorozatok, és megjelentek az első, mosolygós LEGO figurák is. Azóta rengeteg variáció készült, de mindegyikben közös, hogy minden kocka kompatibilis egymással, még a ’63-ban készült darabokkal is összeillenek a maiak. A kicsiknek létrehozták a LEGO DUPLO termékeket, a nagyobb fiúknak a Technic-sorozatot, sőt babáknak is gyártanak játékkockákat. Ez nagyobb darabokból áll, nehogy lenyelhessék őket. 



Ma itt találják ki az új játékokat a cég dizájnerei
Ma itt találják ki az új játékokat a cég dizájnerei

A LEGO Magyarországra jött

A LEGO történelemnek Magyarország is része, mivel 2008-ban Nyíregyházán hoztak létre egy gyárat, amit idén kezdtek bővíteni. Mára a LEGO a világ második legnagyobb játékgyártója lett, és gyerekek újabb és újabb generációi kapnak vele rá az építkezés, az alkotás örömére. 



Nem csak játék

Az ikonikus formájú kockák és LEGO figurák a felnőtteket is rabul ejtik, komoly szobrok, animációs filmek, képregények készülnek belőle. A játékot az oktatásban is használják nemcsak általános iskolai, de egyetemi szinteken is, és pár boltban, köztük egy berliniben, újabban azzal kísérleteznek, hogy oktatók foglalkoznak a betérő gyerekekkel, és hasznos dolgokat tanítanak meg nekik az építőkockák segítségével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top