KönnyedÉn
Hirdetés

4 tipp, ha kicsinál a stressz

Dolgos, szürke hétköznapok, család, párkapcsolat, anyagiak… és még megannyi hatás, amitől mindennap stresszelhetünk. Az életünkből a stresszt teljesen nem tudjuk kizárni, de vannak módszerek, amikkel segíthetünk magunkon!

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. Ha jelen van életünkben a folyamatos feszültség vagy a tartós idegesség, az azt jelenti, hogy túl sok olyan élmény ér napi szinten, melyekkel nehezen birkózunk meg. Az alábbi tippek segítenek, hogyan tegyük könnyebbé a stressz kezelését.

Fotó: iStock

1. Sportoljunk!

A testmozgásról köztudott, hogy oldja a feszültséget. Mindenképp tervezzünk a sporttal legalább kétszer egy héten, és lehetőleg olyan sportot válasszunk, ami feltölt, kikapcsol.

Kutatások szerint a szorongáscsökkentés és hangulatjavítás tekintetében a jóga a legjobb választás, mivel növeli az idegi aktivitás szabályozásáért felelős gamma-amino vajsav (GABA) sav mennyiségét az agyban. A sok stresszel küzdő embereknek alacsony a GABA-szintje, ezért nekik általában olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek stimulálják a GABA-aktivitást.

2. Legyen énidőnk!

Fokozottan stresszes időszakban is gondoskodjunk arról, hogy több időnk jusson önmagunkra (legalább napi fél óra). Ezt az időt csak olyasmivel szabad eltölteni, amihez kedvünk van, ami boldoggá tesz, feltölt.

Igaz, bizonyos fokú stresszre szükség van, hiszen motivál, kreatívabbá tesz, de sokat segítünk szervezetünknek, ha néha kikapcsoljuk a tévét, a telefont, a számítógépet, és adunk magunknak pár perc nyugalmat. Egy próbát megér! 

Tipp: Sokat segít, ha megtanulunk valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát. Ezek közé tartozik az autogén tréning, amelyet legjobban pszichológusnál, egyéni formában vagy pedig csoportos tanfolyamon lehet elsajátítani.

3. Figyeljünk az alvásidőre!

Az alvás elengedhetetlen a stressz káros hatásainak feldolgozásában, semlegesítésében. Alvás közben a test és az agy is létfontosságú regenerációs folyamatokon megy keresztül. A legtöbb felnőtt alvásigénye napi 7-8 óra között van. Igyekezzünk betartani, mint ahogyan azt is, hogy éjfél előtt kerüljünk ágyba!

4. Beszéljünk róla

Sokan nem szeretnek panaszkodni, gyengeségnek élik meg, nem szívesen terhelnek másokat, pedig az érzelmek szabályozásában nagy szerepe van annak, hogy elmondjuk, mi nyomaszt. Ráadásul elképzelhető, hogy egy kívülállótól olyan hasznos tanácsot kapunk, ami egyébként eszünkbe sem jutna. Mindenképp beszéljünk valakivel a problémáinkról, mert akkor kevésbé érezzük magunkat egyedül!

+1: vessük be a természet patikáját

A különböző gyógyteákat is sikeresen alkalmazhatjuk a stressz tüneteinek csökkentéséhez.

  • A citromfű jóízű, nyugtató és stresszoldó hatású gyógynövény, emellett kitűnő idegerősítő, altató, görcsoldó.
  • A ginzeng jótékony hatást gyakorol a stresszhormonokat termelő mellékvesére, segíti annak megfelelő működését.
  • A levendula nyugtató, feszültségoldó hatása miatt kifejezetten alkalmas stresszoldásra.
  • A bazsalikom illóolajainak köszönhetően segít az álmatlanság, a szorongás, a túlzott szellemi megterhelés okozta stressz leküzdésében. Két gramm bazsalikomlevelet forrázzunk le egy csésze vízzel, majd hagyjuk ázni tíz percen át, és már ihatjuk is!

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.11.10.2019.2098

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Nyitó kép: iStock)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top