KönnyedÉn
Hirdetés

6 aranyszabály az ülőmunkát végzőknek

Aki ülőmunkát végez, sokszor észre sem veszi, hogy milyen terhelésnek teszi ki a gerincét. Mik azok az apró dolgok, amikre érdemes figyelni? Íme!

Aki napi nyolc-tíz órában ülőmunkát végez, az szinte biztosan megtapasztalta már a hátfájás, a nyak-, a kar- és a derékfájás érzését. Vannak olyan szabályok, amelyek szem előtt tartásával kicsit javíthatunk a helyzeten!

Fotó: iStock

Figyelj a munkaállomásodra!

Ülőmunkánkat ergonomikusan kialakított széken végezzük. Számítógépes munkánál a monitor szemmagasságban helyezkedjen el, és akkor van jó helyen, ha 65–70 centire van a szemünktől. Jó, ha a szék állítható magasságú, kartámaszú és háttámlájú, és lehetőleg rugalmas.

Tegyél az egészségedért!

A hagyományos irodai székek helyett használhatunk térdeplő székeket vagy ülőlabdákat is. A térdeplő székek a gerinc fiziológiás görbületét segítik kialakítani, míg az ülőlabdákon észrevétlenül, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell, így a törzsstabilizáló izmaink folyamatosan aktiválva vannak.

Figyelj a helyes ülésre!

Az a helyes ülés, ha a törzs és a comb, valamint a comb és a lábszár 90 fokos szöget zár be egymással. A térdhajlatot ne nyomja a szék, a talp pedig kényelmesen, a talajra érjen.  A helyes ülő testtartás kialakításának alappillére a medence megfelelő állása.

Tudtad? A sok ülés olyan egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint a rákos megbetegedések, az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség és a depresszió.

Mozogj!

Óránként legalább öt perc szünetet be kell iktatni, fel kell állni és mozogni. Jó hatású a guggolás vagy pár fekvőtámasz.

Munka után a szabadidőnkben feltétlenül sportoljunk, hetente legalább egyszer másfél órát, ha szeretünk úszni, akkor nyert ügyünk van, mert az izomzat terhelése nélkül mozgathatjuk át alaposan a testünket!

Figyelj a folyadékbevitelre!

A monitor merev figyelése szemszárazságot okozhat, mivel ilyenkor ritkábban pislogunk. Ezen segíthet a megfelelő páratartalom és a bőséges folyadékfogyasztás. A legfontosabb azonban talán az, hogy ne felejtsünk el pislogni!

Napi 2-3 liter, de inkább 3 liter az ideális napi vízmennyiség, amit meg kell inni. Azért fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mert komoly következményekkel járhat, ha nem iszunk eleget. Fejfájás, kiszáradás, veseproblémák, karikás szem és a bőr ráncosodása is mind-mind a kevés folyadékbevitel következményei lehetnek!

Nyomós érv, hogy miért ne üljünk egész nap a gép előtt!

A sok ülés aranyérre, vagyis tágult végbéltájéki visszérfonatokra is hajlamosíthat. A kellemetlen tünetek közé tartozik a kitüremkedés, a viszketés, a fájdalom, a gyulladás, súlyosabb esetben pedig a vérzés is. Hogy megelőzzük a bajt, ne üljünk egész nap egyfolytában se a munkahelyünkön, se otthon!

Tudtad? A jogszabály szerint a képernyős munkát végző dolgozók számára óránként tíz perc szünet jár. Használjuk ki ezt az időt, és semmiképpen ne töltsük az asztalnál ülve!

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.11.10.2019.2098

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Nyitó kép: iStock)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top