KönnyedÉn
Hirdetés

Az egészséges élet titka – így táplálkozz

Szeretnél egészségtudatosabb lenni, de nem tudod, hogy kezdj neki? Az étkezéseid megreformálásával sokat tehetsz az ügy érdekében. Hogyan? Mondjuk!

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekből gyakran fogyasztva sokat tehetünk immunrendszerünk támogatásáért, a vérzsírszint csökkentéséért. És természetesen vannak olyan bevált módszerek is, amelyekkel sokáig lehetünk fittek és egészségesek!

Tipp! Fő a változatosság: minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből állítsd össze az étrended. Ne ragaszkodj a megszokotthoz.

Fotó: iStock

Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget!

A legtöbben sajnos még mindig nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, holott jelentős ásványianyag- és vitaminforrások. Próbálj meg naponta legalább öt adag gyümölcsöt-zöldséget enni! Az elegendő mennyiségű rostbevitel nélkülözhetetlen, hiszen kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét.

A növényi élelmiszerek legfőbb erénye az antioxidánstartalmuk, ezek ugyanis megkötik a szervezetre káros szabadgyököket. Nyersen, vagy csak minimálisan hőkezelve, gyümölcsturmixnak, smoothie-ban a legjobbak!

Tipp: Olívaolaj! Tápláló, nátriumban, polifenolokban és E-vitaminban gazdag. Kiváló antioxidánsforrás, csökkenti a koleszterinszintet is.

Főszabály: étkezz rendszeresen!

Egyes étkezések, különösen a reggeli kihagyása éhségérzethez, később, a nap folyamán túlevéshez vezethet. Tartsd be a főétkezéseket, közöttük pedig legfeljebb olajos magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket, tápláló, teljes kiőrlésű kekszeket nassolj. Ne feledkezz meg a napi ajánlott folyadékbevitelről sem, ami 2-2,5 liter!

Tartsd észben! A zöldségek közül a cékla és a sütőtök rengeteg béta-karotint, a kel, a brokkoli, a spárga, a lila káposzta sok kalciumot, káliumot és E-, B-, K-vitamint, a zöldbab pedig nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz.

Ne felejtsd el a teljes kiőrlésű gabonákat

A magas rosttartalmú élelmiszerek mellett fogyassz még teljes értékű gabonákat is. Ezeket olyan eljárással készítik, hogy megmarad bennük az értékes anyagok nagy része: vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok, flavonoidok. A gabonamagvakban és a teljes kiőrlésű lisztekben jelentős mennyiségű B1-, B2-, B6-, E-vitamin, kalcium, magnézium és cink is van.

Tudtad? A tojásnak komoly tápértéke van, de magas a koleszterintartalma is, emiatt egy ideje nem ajánlják, hogy sokat fogyasszunk belőle. A legújabb kutatások szerint azonban nincs igazán összefüggés a tojásfogyasztás és a koleszterinszint növekedése között.

Még néhány hasznos tipp az egészséges táplálkozáshoz:

  • Édesburgonya: magas az A-vitamin-tartalma, és tele van antioxidánsokkal. Azonban sült krumplinak nem ajánlatos fogyasztani, mert sok zsírt és kalóriát szívhat magában a sütés során. Ne is főzzük meg, inkább pároljuk.
  • Bab: A babban rengeteg fehérje és rost van, ezért nagyon jó tápanyagforrás. Kivéve, ha konzerv formában veszed. A konzervdobozokban sok a BPA, ami beleoldódhat a bennük található ételbe.
  • Aszalt gyümölcs: Viszonylag egészséges nassolnivalónak tűnik, de sok aszalt gyümölcs hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ezért nézd meg az összetevők listáját!
  • Brokkoli: A brokkoli minden tápanyagát elvesztheti, ha főzés közben felforraljuk. Inkább gőzöld, vagy edd nyersen. Onnan tudhatod, hogy friss a brokkoli, hogy fényes zöld a szára.

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.11.10.2019.2098

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Nyitó kép: iStock)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top