KönnyedÉn
Hirdetés

Ülőmunkát végzel? Ezeket a szabályokat tartsd be az egészséged érdekében!

Egész nap a monitor előtt görnyedsz, és még a mosdóba is csak akkor szaladsz ki, amikor már nagyon muszáj? Ezekre figyelj, hogy ne a fájdalom uralja az egész napodat!

A stresszes életmód és az ülőmunka kombinációja számos problémát okozhat, a hátfájástól kezdve az emésztési panaszokon át az álmatlanságig. Tippek, amiket érdemes kipróbálnod, és a mindennapjaid részévé tenni.

Állj fel az asztalodtól!

Ismerős a helyzet, amikor még a szomszéd asztalnál ülő kollégának is e-mailben teszed fel a kérdéseidet? Ha kényelmes a széked, könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy mindent, amit csak lehet, ülve, az asztalodtól intézel el, ami egyenes út a derék-, a nyak- és hátfájáshoz. Éppen ezért, amikor csak teheted, állj fel, és a klaviatúra helyett használd a lábad, és szóban értekezz a kollégáiddal! Így nemcsak hatékonyabb lehetsz, de a vázizomrendszerednek, sőt az emésztésednek is jót tehetsz, ugyanis már az apróbbnak tűnő mozdulatsorok is hatással vannak a bélrendszerünkre.

Ügyelj az étkezésedre!

Az, hogy mit eszel, az egész napodra, a kedélyállapotodra, a teljesítményedre és persze az alakodra is kihatással van. Ha napközben sokat ülsz, igyekezz olyan ételeket választani, amik energiát adnak, elegendő mennyiségű rostot tartalmaznak, és megkönnyítik a koncentrációt. A zöld színű zöldségek, mint amilyen a spenót, az uborka vagy a brokkoli, a sovány, természetes fűszerekkel készített húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék jót tesznek a testünknek és a mentális egészségünknek is. A magas szénhidráttartalmú és cukros ételeket kerüld, de ha mégis olyan ételt választottál, ami puffaszt, válassz gyógynövényeket, például kamillát, máriatövist, citromfüvet és borsmentalevelet tartalmazó készítményt a tünetek enyhítésére.

Figyelj a testtartásodra!

Ha ülőmunkát végzel, biztos, hogy te is kaptad már magad azon, hogy szó szerint az asztal fölé görnyedve dolgozol. Ha a nyakad, a hátad, a gerinced és a csípőd rendszeresen, hosszabb ideig ebben a természetellenes tartásban van, csak idő kérdése, hogy a fájdalmaid állandósuljanak. Eleinte lehet, nehéz lesz, de a saját érdekedben naponta többször ellenőrizd, és ha kell, korrigáld a testtartásodat. Használhatsz tartásjavító ülőpárnát is, vagy gimnasztikai labdát is, és ha kitartó vagy, az önellenőrzés egy idő után automatikussá fog válni, a fájdalmaid pedig csökkennek.

Sportolj!

Ha heti három alkalommal mozogsz, már rengeteget tettél a stressz és a különböző mozgásszervi betegségek megelőzése szempontjából. Persze, nem az a cél, hogy teljesen kimerülj a mozgásban: fontos, hogy a sport jó érzéssel töltsön el, de arra is ügyelj, hogy a hátadat, nyakadat átmozgató, nyújtó gyakorlatokkal ne spórolj. A megkövült, bekeményedett izmokat eleinte nehéz lehet átmozgatni, de egy gyógymasszőr is segíthet a letapadt izmok fellazításában. Fontos, hogy a mozgás mellett a folyadékfogyasztásra is ügyelj, ugyanis ha rendszeresen sportolsz, a szervezeted folyadékigénye is megnő, vagyis a napi 2 liter helyett – attól függően, hogy milyen mozgásformát választasz – 2,5-3 liter folyadék is szükséges.

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.17.10.2019.2106.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top