KönnyedÉn
Hirdetés

Óvd magad: az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka okozta problémákat a legtöbb ember a hát- és nyakfájdalmakhoz köti, de arról, hogy mekkora egészségügyi kockázatot rejt, már nem sokan tudnak.

Azok, akik nap mint nap 8-10 órát töltenek az íróasztal mellett, számítógép előtt ülve, biztosan tudják, hogy a szervezet számára valóban megterhelő az állandó ülés.

Megterhelő, de mennyire?

A folyamatos görnyedés számtalan veszélyt rejt magában, ezek közül a leggyakoribbak a hát- és a nyaki panaszok, valamint az ezekből adódó kellemetlenségek, mint például az állandó fejfájás. De nagyobb az esély az elhízásra, 2-es típusú diabétesz vagy szívelégtelenség kialakulására, depresszióra vagy szorongásra is.

A huzamosabb ideig tartó ülés a láb, illetve a farizmok elgyengüléséhez is vezethet. Ha ezek az izmok meggyengülnek, könnyebben megsérülhetünk sportolás közben.

Fotó: iStock

Itt még nincs vége!

  • Hat a vérkeringésre: tanulmányok szerint a sok ülés kétszeresére-háromszorosára növeli az alsó végtagokban az életveszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát.
  • Visszértágulatot okozhat. Ilyenkor az izmok nem segítik elő a vér áramlását a szív irányába, így megnő a nyomás a visszerekben, amelyek könnyen kitágulhatnak. A láb elnehezedik, fáj, éjszakánként gyakran görcsöl, súlyosabb esetben pedig az erek megvastagodnak, és jól láthatóan kidudorodnak.
  • A mozgásszegény, ülő életmód 26 százalékkal növeli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét. A betegség jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, ezek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek.
  • Emésztési zavarok alakulhatnak ki: ahhoz, hogy a belek normálisan működjenek, sok mozgás, folyadék és rost szükséges. Ha nincs meg ezek közül valamelyik, a belek működése renyhe lesz, emésztési problémákat, például haspuffadást tapasztalhatunk.

Tudtad? A mozgásszegény életmód egyes daganatok kialakulásának kockázatát is növeli – ezt a bélrák és az emlőrák esetében ki is mutatták.

Mit tehetünk?

Ahhoz, hogy a szervezetünknek segítsünk legyőzni a káros folyamatok elindulását, nem kell nagy dolgot tennünk. Elég, ha időnként alaposan átmozgatjuk a testünket. Ez egyáltalán nem nehéz feladat, de folyamatosan betartani már annál nagyobb kihívás. A lényeg az, hogy lehetőség szerint legalább fél óránként álljunk fel, és sétáljunk egy keveset, ezáltal ugyanis normalizálhatjuk a vérkeringést. Egy kis séta után nyakkörzésekkel segíthetünk magunkon, amit a váll és a karok átmozgatása kövessen.

És még?

  • Állítsuk be megfelelően a monitort, így elkerülhetjük a nyak és a vállak feszülését,-  a képernyő felső széle szemmagasságban legyen!
  • Telefonálgatás helyett inkább menjünk a kollégákhoz személyesen! Így pluszban be tudunk iktatni egy kis mozgást, főleg, ha a lift helyett inkább a lépcsőt használjuk.
  • Szerezzünk be egy fittballt, amin akaratlanul is kihúzzuk magunkat, ráadásul olyan izmokat mozgat meg a gerinc mellett, amiket kevésbé használunk.
  • Ne helyezzük a testsúlyunkat egyik oldalra sem, próbáljunk meg egyenesen ülni.

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.11.10.2019.2098

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Nyitó kép: iStock)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top