Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Légy előrelátó, védd ki a megfázást!

A megfázás könnyen megkeserítheti a mindennapokat, főleg most, a téli időszakban. Pár apró, de hatékony módszerrel sokat tehetünk az egészségünkért! Segítünk, mit hogyan csinálj!

A kórokozók köhögés, tüsszentés útján kerülnek a levegőbe, de emellett a tárgyak felületén is képesek megtapadni és azok megérintésével a kézre, a szájba, orrba bekerülni. Könnyen megfertőződhetünk a kilincseknek, a közlekedési eszközök kapaszkodóinak érintésével is, de úgy is, ha kezet fogunk valakivel.

Fotó: profimedia

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a megfázással járó kellemetlen tüneteket?

Mossunk kezet, lehetőleg minél gyakrabban!

A kézmosás nagyon fontos eleme annak, hogy a kórokozókat távol tartsuk magunktól. A megfelelő kézmosás hatékonyan csökkenti a fertőzés esélyét, ezért fontos naponta többször, étkezés előtt pedig mindig kezet mosni.

Használjunk kézfertőtlenítőt!

A legjobb megoldás a meleg víz és szappan, de ha nincs lehetőségünk kezet mosni, akkor a különféle kézfertőtlenítő megoldások ugyanolyan hatékonyak lehetnek, és bárhová magunkkal vihetjük őket.  

Öltözzünk rétegesen!

Ha melegen öltözünk, nemcsak immunrendszerünknek segítünk a védekezésben, de környezetünkben található kórokozóktól is védjük magunkat.

Erősítsük az immunrendszerünk!

Növeljük a vitaminbevitelt és fogyasszunk probiotikumokat. Lehetőleg adalékmentes élelmiszereket fogyasszunk, így növelhetjük immunrendszerünk ellenállóképességét.

Kerüljük a stresszt!

Talán a legnehezebb úrrá lenni a stresszen, de az állandó idegeskedés és nyugtalanság rontja a szervezet ellenálló képességét. Szakítsunk időt a pihenésre, kikapcsolódásra, lazításra.

Sportoljunk!

A szabadban, friss levegőn való mozgás, a rendszeres testedzés fitten tartja az immunrendszerünket, hiszen serkenti a vérkeringést és stresszoldó hatású!

Elengedhetetlen a pihentető alvás

A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás erősítheti az immunrendszert. Aki hosszabb távon rosszul alszik, annak tartósan gyengül az ellenálló képessége. Az alvásigényünk egyénenként változó, átlagosan napi 7-9 óra alvás éjszakánként már kielégítő.

Táplálkozzunk tudatosan!

Az egészséges, változatos étrend fontos tápanyagokat szolgáltat az immunrendszer számára, így támogatva az ellenállóképességet. A megfázást okozó vírusokkal szembeni küzdelemhez az immunrendszernek szüksége van vitaminokra (főként C- és D-vitaminra), ásványi anyagokra. Az immunrendszerünknek leginkább a színes gyümölcsök és zöldségek, és a bennük található antioxidánsok, valamint az omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek (halak, magvak és csonthéjasok) nyújtják a legnagyobb segítséget.

Figyeljünk magunkra!

Ha valaki a közelünkben tüsszent, vagy köhög, például egy tömegközlekedési eszközön, akkor próbáljunk meg arrébb ülni. Amennyiben mi vagyunk betegek, tüsszentsünk zsebkendőbe vagy tartsuk a kezünket a szánk elé, és a zsebkendőt azonnal dobjuk ki. Emellett maradjunk otthon, amíg nem leszünk jobban.

Tipp: orrfújásra eldobható zsebkendőt használjunk, amelyet használat után azonnal dobjunk ki, ezzel elejét vehetjük a visszafertőzésnek.

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top