Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Megfáztál és eldugult az orrod? Ezek az ételek segíthetnek hamarabb meggyógyulni

Amikor megfázunk, náthásak vagyunk, különösen fontos, hogy mi kerül a tányérunkra, ugyanis az ételek felgyorsíthatják, de akadályozhatják is a gyógyulásunk folyamatát. De mit érdemes enni, ha náthásak vagyunk?

Az a táplálkozási tanács, miszerint együnk napjában többször kisebb adagokat, betegség esetén is érvényes, sőt! Náthásan kevésbé érezzük az ételek ízeit, így nem is kívánjuk a nagyobb adagokat, ezért a többször keveset elve könnyen alkalmazható. Persze, nem mindegy, mit eszünk ezekben a napokban!

Mit együnk?

Általánosan elmondható, hogy a fogásokat könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Nátha idején a forró levesek, de leginkább a húsleves, az erőleves és a zöldséglevesek a legjobbak. Egyrészt pótolják a folyadék egy részét, másrészt, a meleg ételt kanalazva könnyebben feloldódik a letapadt orrváladék, és ha torokfájás is kíséri a náthát, akkor a fájdalomra is enyhülést hozhat. Jó, ha nem spórolunk a zöldségekkel, és a levesünk bőségesen tartalmaz sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert, de a vöröshagymáról, valamint a fokhagymáról se felejtkezzünk meg! Ha zöldségekben bővelkedő levest eszünk, feltölthetjük a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat, ami a nátha, megfázás alatti napokon különösen fontos.

Második fogásnak készíthetünk salátát káposzta, répa, retek, nyers cékla és vöröshagyma hozzáadásával. A hagymának már a pucolása közben is érezhetjük a hatását, ahogy megtisztítja az orrjáratokat, a többi zöldség pedig bővelkedik A-, B-, C- és E-vitaminban. Érdemes a salátaöntetet is magunknak kikeverni, és fokhagymával, chilivel, kurkumával vagy kakukkfűvel ízesíteni, ugyanis mindegyik fűszer antibakteriális hatású, és hozzájárul a gyorsabb felépüléshez.

Ha édességre vágyunk, keverjünk el 1-2 kanál zabkását 1 péppé tört banánnal: a banán bővelkedik flavonoidokban, valamint A-, B6- és C-vitaminban, továbbá energiával tölti fel a testünket. De tökéletes nasi nátha idején az is, ha meghámozunk 1-2 narancsot, mandarint, grapefruitot, majd mézet csorgatunk a gerezdekre. Ezek a gyümölcsök sok C-vitamint tartalmaznak, ami bizonyítottan lerövidítheti a nátha és a megfázás idejét.

Milyen ételeket, italokat kerüljünk?

Kerüld a magas cukortartalmú és a zsíros ételeket, mert ezek nemcsak az emésztőrendszeredet terhelik meg, hanem az immunrendszered sem kap tőlük megfelelő támogatást. Nátha és megfázás idején jobb, ha a kávét is elfelejted, és az alkoholt is elteszed, ugyanis mindkettő erős folyadékelvonó hatással rendelkezik, pedig a folyadékra ilyenkor különösen nagy szüksége van a szervezetnek és az orrnyálkahártyának.

Ha a nyálkahártya kiszárad, irritált lesz, könnyebben megtapadnak rajta a baktériumok, vírusok, és a nátha is lassabban múlik, vagy még inkább erősödik. Így a kávé helyett fogyassz gyógyteát reggel és napközben is: a csipkebogyó-, a kamilla-, a gyömbér-, a kakukkfű-, a zsálya- és a mentatea lehet a leghatékonyabb segítőd.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top