Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

5 dolog, amit csak akkor értékelünk, ha náthásak vagyunk

Addig, amíg jól szelel az orrunk, természetesnek vesszük, hogy rendesen kapunk levegőt, és az ételek ízét, illatát is érezzük. Az orrdugulás azonban megtanít arra, mennyire fontos a szaglásunk.

Ismered a mondást, miszerint akkor értékelünk igazán valamit, ha már elveszítettük? Persze, nátha idején a szaglásunkat csak átmenetileg veszítjük el, de ez is épp elég ahhoz, hogy rájöjjünk, mennyire rossz ízek és illatok nélkül élni.

Az ételek íze

A nátha első napjaiban még van némi esélyünk arra, hogy ne csak lássuk, érezzük is, hogy mit eszünk. Később azonban hiába tesznek elénk főzeléket vagy éppen rántott csirkét, esetleg palacsintát, mindegyiknek ugyanolyan íze van a számunkra: semmilyen. Mivel ilyenkor a szaglás átmeneti elvesztése miatt kevesebbet eszünk, éhesebbek vagyunk, és bár a szemünk kívánja egy darabig, nemsokára feladjuk a küzdelmet, hogy bármilyen ízt is kiérezzünk az ételekből.

Nyugodt alvás

Az alvás és a pihenés sokat segíthet egy betegségből való felépülés során, azonban amikor nátha kínoz, és eldugult az orrunk, szinte lehetetlen pihenni. Ismered azt az érzést, amikor bármelyik oldaladra fordulsz, csak átmenetileg kapsz levegőt mindkét orrlyukadon? Hol az egyik, hol a másik orrlyukad dugul be, a másikon pedig szinte fájdalmas erősséggel áramlik a levegő.

Tiszta beszéd

Egy náthás emberrel folytatott beszélgetés sokszor megmosolyogtató – persze, akkor, ha nem mi vagyunk azok. Bármilyen szó, amiben „m” betű szerepel, nehezített pálya, ha eldugult az orrunk, ugyanis betegen egyszerűen képtelenség megformálni. Helyette azonban egyre több „b” betűt használunk.

Illatok

Nátha idején az ételek aromája, vagy akár egy virág, egy parfüm illata távoli vágyálomnak tűnik. Ilyenkor jövünk rá igazán, hogy mennyire fontosak az illatok, de még a szagok is, és hogy mennyivel szegényebb a világunk nélkülük.

Általános jólét

Tény, a nátha nem a legkomolyabb betegség, azonban könnyen meg tudja keseríteni a napjainkat. Nyűgösebbek, frusztráltak vagyunk, nem tudunk koncentrálni – egyszerűen nem érezzük jól magunkat. Ilyenkor nem megy úgysem a munka, de még a legegyszerűbb rutinfeladat is kihívást jelenthet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top