Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Bevált otthoni praktikák, hogy hamarabb elmúljon a nátha

Náthás vagy, és úgy érzed, nehezen keveredsz ki a betegségből? Próbáld ki ezeket az otthoni módszereket!

Ha időben elcsípjük a náthát, 3-4 nap alatt búcsút inthetünk a szipogásnak, de ha elhúzódik, hosszú időre beárnyékolhatja a mindennapjainkat.

Párásíts!

Ha náthásak vagyunk, a páradús levegő segíthet hamarabb meggyógyulnunk: engedj a kádba meleg vizet, csukd be a fürdőszoba ajtaját, és miközben fürdesz, lélegezd be a párás levegőt. A lakásban a fűtőtestekre tegyél egy-egy bögre vizet, vagy szerezz be egy párásító készüléket, hiszen a száraz levegő az orrnyálkahártya duzzanatát tovább fokozza.

Akár a fürdővizedbe, akár a párologtatóba cseppentesz, a szegfűszeg, a levendula, az eukaliptusz, a borsmenta vagy az erdeifenyő illóolaja természetes fertőtlenítő, tisztítóként funkcionál. Amellett, hogy kellemes illat lesz a lakásban, az orrjárataid is megkönnyebbülhetnek.

Használj érszűkítő orrspray-t!

Rengetegféle orrspray létezik, de ha makacs náthával van dolgod, akkor jó lehet, ha a kétkomponensű, azaz nyákoldó és érszűkítő hatású mellett döntesz. Amellett, hogy segít feloldani a letapadt váladékot, az érösszehúzó hatásának köszönhetően csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát is.

Tudd, hogy a nyálkahártya szárazsága – vagy éppen a nedvessége – azon is múlik, hogy mennyi folyadékot fogyasztasz, Vagyis, nátha, megfázás esetén szentelj külön figyelmet a folyadékpótlásnak: fogyassz napi 2,5-3 liter szénsavmentes ásványvizet és gyömbér, kamilla, csipkebogyó, valamint hársfavirág főzetéből készült teát.

Szedj vitaminokat!

A téli hónapokban különösen fontos, hogy megerősítsd az immunrendszeredet, amiben a C-vitamin és a D-vitamin sokat segíthet. A D-vitamint leginkább a csontok és az izmok vitaminjának tartjuk, pedig a szívünknek és az immunrendszerünknek is nagy szüksége van rá. Segít csökkenteni a felső légúti megbetegedések előfordulását, így a C-vitamin mellett a D-vitaminról se felejtkezz meg!

Ha benáthásodtál, a nagyobb dózisban szedett C-vitamin lerövidítheti a lábadozás időszakát. Persze, C-vitaminhoz természetes módon is hozzájuthatsz a paprikából, a káposztából, a brokkoliból és a grapefruitból, a lazac és a gomba pedig tökéletes D-vitaminforrások.

Kanalazz mézes gyömbért!

A gyömbér erős baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, amiből nemcsak teát készíthetsz, hanem magában is eheted, ha szeretnéd felgyorsítani a felépülésedet. Hámozz meg egy kisujjnyi gyömbért, reszeld le, vagy vágd apró darabokra, majd egy teáskanálnyi mézzel keverd el, és kanalazd be. Naponta egy teáskanál mézes gyömbér hozzájárulhat ahhoz, hogy hamarabb elmúljon a náthád.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top