A legtöbbünkben az a tévhit él, hogy a frissnek nevezett zöldségek mindig egészségesebbek a fagyasztottaknál, pedig a mirelit zöldségeknek számos olyan előnye van, amiről tudnunk érdemes!
Miért egészségesebb a mirelit a friss zöldségeknél?
A boltokban frissként árult és a mirelit zöldségekkel kapcsolatban több kutatást is végeztek az utóbbi években, és az eredmények érdekes tanulsággal szolgáltak. Az összehasonlítások során bebizonyosodott, hogy a vizsgált élelmiszerek közül a fagyasztott élelmiszerek lényegesen több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaztak, mint a frissnek nevezettek.
Ugyanerre az eredményre jutottak egymástól független tanulmányok is: a mirelit zöldségek és gyümölcsök egészségesebbnek bizonyultak a bolti „friss” társaiknál. Akár folsavban gazdag brokkoli, a béta-karotinban bővelkedő sárgarépa, vagy a magnézium raktárnak is beillő bab volt a vizsgálat tárgya, nagy részük több polifenolt, béta-karotint, antioxidánst és C-vitamint tartalmazott, mint a szupermarketek zöldség-gyümölcs részlegén kapható változatuk.
Ne dőlj be az áruházak „friss” kínálatának!
Nem azt mondjuk, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök nem egészségesek, csupán légy körültekintőbb a vásárlás során! Az, amit frissként veszel, sokszor csak az áruházak permetező rendszere és a hűtési eljárás miatt tűnik frissnek. Az igazság valójában az, hogy amire ezek a zöldségek, gyümölcsök a boltok polcaira kerülnek, addigra több, mint egy hónapos tárolási időn is túllehetnek, beleértve a hűtőszekrényekben való várakozást is.
Tehát a friss megjelölés nem mindig helytálló, és a tárolási idő alatt nemcsak a minőségük romlik, hanem a tápanyag-tartalmuk is csökken, ami különösen igaz a leveszöldségekre. A mirelit zöldségek, gyümölcsök azonban közvetlen az után, hogy leszedik majd megtisztítják őket, le is fagyasztják, így megőrzik tápanyag – és vitamintartalmukat.