Életmód

Jó barátok közt

Ugye barátok maradunk mindig, örökké? – kérdezi a gyerek. – Tudod, hogy mindig számíthatsz rám, bármikor, hiszen ezért vannak a barátok – mondja a felnõtt. De vajon vannak-e igaz barátaid, s õk vajon téged tekintenek barátjuknak?

Nagyjából mindent

Barátnak lenni jó dolog. Barátnak lenni felelősség. Barátnak lenni sokszor fájdalmas. Barátnak lenni őszintén érdemes. A barátság minden életkorban mást jelent. Az óvodai, általános iskolai kapcsolataid, bár barátságnak nevezik, még nem voltak azok. Ebben a korban a gyerekek inkább csak játszótársak, ezeket a kapcsolatokat jórészt a szülők generálják. A középiskola alatt aztán kialakulnak az első „szabadon választott” barátságok. Ezek közül néhány érettségi után is megmarad. A fiatalkorban természetes nagy létszámú baráti társaságok rendszerint diplomaosztás után szétszóródnak. Egy részük egyre fontosabbá válnak, kiállva az idő és a változások próbáját. Azok a ma meglévő kapcsolataid, amelyek igazi barátságok, őszinteségen és nyíltságon nyugszanak és nagyjából mindent megbeszéltek egymással, életedben még sokáig kísérnek majd.

Mi a barátság?

• Kölcsönös szimpátia
• Azonos, vagy közel azonos érdeklődési kör
• Kölcsönös tisztelet
• Kíváncsiság
• Közös élmények
• Figyelem és szeretet
• Segítőkészség, szolidaritás
Cim-cim-cimbora?

Biztos észrevetted már, hogy párod gyakran egy új barátját mutatja be neked. A férfiaknak általában több barátjuk van, mint a nőknek. Ennek oka egyrészt a génjeikben hordozott ősi kód, hiszen régen együtt vadásztak és harcoltak. Másrészt többet vannak távol otthonuktól, általában több a szabadidejük, és társadalmilag is elfogadottabb, hogy össze-vissza mászkálnak, sportolnak. A legtöbb férfibarátság valójában nem is igazi barátság, inkább csak sporttársi kapcsolat, cimboraság, azaz felszínes haverság. A szorosabb férfibarátságokra sem jellemző, hogy a felek őszintén megbeszélnék egymással szorongásaikat, félelmeiket, érzelmeiket. A férfiszerephez ugyanis hozzátartozik az erő és a magabiztosság. Legalábbis annak látszata.

Nem csak pletykálnak

A nők barátsága egészen más jellegű. Ha barátnőiddel találkozol, a fő témátok valószínűleg a lélek rejtelmeinek kutatása és feltárása, az érzelmek, a munkahelyi problémák kitárgyalása és közös megoldás-keresés. A hagyományos nézet szerint a női barátságok felszínesek és intrikusak, ám ez legtöbbször nem igaz. A torz kép valószínűleg abból fakad, hogy a férfiak nem értik meg a női barátság mélységét, amely számukra kissé talán ijesztő is.

Létezhet-e férfi és nő között igazi barátság?

Ha igen, akkor miért nem?
A férfi és a nő barátsága ritka, mint a fehér holló. Persze nem teljesen kizárt a vegyes barátság, ha mindketten amúgy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban éltek, s így nem akartok egymástól semmit. Annak azonban  kicsi az esélye, hogy két, amúgy boldog személy találkozzon, akik emberileg annyira egy hullámhosszon vannak, hogy barátság alakulhat ki köztük. Inkább előfordulhat, hogy párkapcsolatod lezárása után még barátok maradtok, hiszen már „lejátszottátok” a férfi-nő műsort. Persze, új párod majd biztos nem örül, hogy az exeddel túl szoros baráti kapcsolatot ápolsz, hiszen az ördög nem alszik. Vagy fordítva alakulnak a dolgok, és a legjobb barátoddal egy szép napon arra ébredtek, hogy ez már több, mint barátság. Sok boldog párkapcsolat alapja a barátság.

A barátságot ápolni kell!

• Állíts sorrendet a barátaid között!
• Figyelj a barátaidra! Jegyezd meg születés- vagy névnapjukat. Elég csak egy üzenet, egy kedves gesztus, a figyelem a lényeg!
• Ha eszedbe jut egy régi barátod, ne habozz, közöld vele azonnal! Telefonálj, vagy írj neki!
• Támaszkodj a barátaidra! Ha segítségre van szükséged, keresd a barátaidat!
• A barátaid sikereit tekintsd a magadénak, örülj, gratulálj a sikerekhez!
• A barátságban nincs sértődés, ha újra akarod kezdeni, tedd meg az első lépést még ma!
• Ha fiú barátaid megnősültek, húzódj a háttérbe, de ne zárkózz el!
• Tudjál megbocsátani! A barátság viharos időszakokon is átmehet, de “a barátok, barátok maradnak”!
• A felnőttek legnagyobb kincsei a gyermekkorban kötött “életre szóló” barátságok. Vigyázz rájuk!

Kollégák közt

Nagyon tartalmas barátságok alakulhatnak ki a munkahelyi viszonyok közt is, és ez esetben gyakoribb is a nő-férfi barátság. Munkatársaid jó partnereid lehetnek egy sor tevékenységben, gondolatmegosztásban, hiszen nagy valószínűséggel hasonló az érdeklődésetek. Sok férfi vágyik megértésre, ám azt kedvesétől, cimboráitól nem kapja meg. Az sem utolsó szempont, hogy a női barát előtt nem kell játszani a tökéletes macsót, kimutathatják előtted gyengeségeiket, sebezhetőségüket is.


International Who is Who (IWiW) – Közösségi oldal az interneten, amely 2005 óta hihetetlen gyorsasággal bővül. Az IWiW-be csak meghívással lehet bekerülni: egy régi ismerősödnek, barátodnak kell meghívót küldenie, hogy taggá válhass és bejuthass az oldalra. Miután regisztráltál, megkeresheted és felelevenítheted régi barátságaid, ismeretségeid, sőt kis is bővítheted a listádat. 
Friends will be friends – A barátok barátok maradnak


Ma már teljesen természetes, hogy a világhálón szövődnek mély barátságok, hiszen ahol számítógép van, ott egész nap lehet „beszélgetni”.

Fórumok – A közös érdeklődés, egy téma iránti kíváncsiság összehozza az embereket. Sok barátot szerezhetsz a fórumokon. A Nők Lapja Cafe fórumain számtalan témakörhöz hozzászólhatsz, ismerkedhetsz, kérdezhetsz, és akár tanácsot is adhatsz. Gyorsan barátokra lelhetsz! Nézz körül itt! »

Barátkozni jó!

• Barátnőt keresek »
• Még mindig barátkozás »
• Mentős barátnők, feleségek »
• Győri barátnők »
• Barátokat keresek! »
• Jófej Kismamák Baráti Kör »

Chat – A csevegés sajátosan XXI. századi módja a számítógép segítségével végzett “csetelés”. A chat-szobák lényege az, hogy az adott témakörrel kapcsolatban azonnali kérdezz-felelekkel cseveghetsz, diskurálhatsz.

Szerezzünk barátokat! & becsüljük meg őket! 
Segítő és fejlesztő szándékkal írta meg könyvét az amerikai Em Griffin. A pedagógus szerző maga is barátként közelít olvasóihoz, könyvében felhívja a figyelmet a barátság értékeire, jelentőségére. Az őszinte, élvezetes stílusú könyvet átszövi a finom humor, nemcsak segítséget ad, de szórakoztat is.

A könyvről bővebben itt olvashatsz »

További kiadványok:

Bálint B. András: A róka megszelídítése – Gondolatok a barátságról
Szakonyi Károly: A barátság könyve
Phyllis M. Shaw: Barátkozni jó!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top