Mindennapok

Először beszélt mentális betegségéről Mariah Carey

Tizenhét évvel ezelőtt tudta meg Mariah Carey, hogy bipoláris zavarral küzd, de eddig nem volt bátorsága, hogy felvállalja a betegségét. Most azonban elérkezettnek látta az időt, hogy nyíltan beszéljen róla.

Bár már 2001-ben diagnosztizálták, most beszélt először a People magazinnak bipoláris II. típusú zavaráról Mariah Carey. Az énekesnő azt mondja, hosszú időbe telt, mire képes volt szembenézni az állapotával, sokáig csak titokban szenvedett.

„Először el sem akartam hinni – kezdte a beszámolóját az ötszörös Grammy-díjas sztár. – Tagadásban és elszigeteltségben éltem, és állandóan rettegtem attól, hogy valaki majd leleplez. Végül segítséget kértem, és meg is kaptam.”

Carey ma már rendszeresen jár terápiára, és gyógyszerrel is kezelik bipoláris II-es zavarát. Erre a mentális betegségre az jellemző, hogy depressziós és mániás időszakok váltják egymást a beteg életében. A bipoláris II-nél ugyan a mániás időszakok kevésbé súlyosak, mint a bipoláris I-nél, viszont a tünetei éppen olyan komolyak és kellemetlenek. A beteg a mániás szakaszban ingerlékeny, alvászavarokkal küzd, hiperaktív, indokolatlanul jókedvű.

„Sokáig azt hittem, komoly alvászavarom lehet. De nem volt igazi inszomniám, nem forgolódtam ébren és számoltam a bárányokat, hanem dolgoztam, mint egy megszállott. Közben állandóan ingerlékeny voltam, és attól féltem, cserbenhagyok másokat. Kiderült, hogy nálam ebben nyilvánultak meg a mániás epizódok. A depresszív szakaszban pedig rettenetesen fáradt és erőtlen voltam, magányosnak és szomorúnak éreztem magam, és még lelkifurdalásom is volt azért, mert nem voltam képes tenni azt, amit kellett volna a karrierem érdekében.”

A kétgyermekes énekesnő azt mondja, azért döntött úgy végül, hogy őszintén felvállalja a betegségét, mert szeretné ledönteni a mentális problémákat körülvevő falakat.

„Jó lenne, ha lekerülne már a stigma a mentális problémákkal küzdő emberekről. Nem szabad, hogy bárkit a betegsége alapján ítéljünk meg, én sem hagyom, hogy meghatározzon és a hatalmában tartson a pszichés problémám” – mondta a People-nek Mariah Carey.

I'm grateful to be sharing this part of my journey with you. @mrjesscagle @people

Mariah Carey (@mariahcarey) által megosztott bejegyzés,

„Amióta gyógyszert szedek, egész jól vagyok. Nem vagyok túl fáradékony, sem kába tőle. Megtalálni egy működőképes egyensúlyt ez a legfontosabb. Szerencsére csupa pozitív ember vesz körül, és megint azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek – dalokat írok, és énekelek” – fogalmazott Mariah Carey, aki immár dolgozik új albumán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top