Mindennapok

7 hazugság, amit a depressziód sugdos a füledbe

Deborah Serani pszichológus a depresszióra szakosodott saját maga miatt, ugyanis neki is meg kellett küzdenie ezzel a betegséggel. Érdemes hallgatni a tanácsaira.

A depresszió nem azt jelenti, hogy néha rossz kedved van, hanem egy betegség, ami átveszi az ember felett a hatalmat testileg és lelkileg. Serani gyerekkorában lett depressziós, a saját elmondása szerint alig menekült meg az öngyilkos gondolatok elől. Szerencsésnek tartja magát, mert megfelelő kezelést kapott a betegségére, majd a hatására pszichológus vált belőle, hogy segítsen a hozzá hasonló embereken.

Serani szerint az első lépés, hogy a depressziós ember felismerje, milyen hazugságokat súg a betegsége, ezért összeszedte a legjellemzőbbeket, és azt tanácsolja, hogy tudatosan figyeljük meg a gondolatainkat, és ha hazugságon kapjuk, csendesítsük el az elménket.

1. „Nem próbálod eléggé.”

A depresszió azt mondja neked, hogy gyenge és lusta vagy. Azt akarja elhitetni veled, hogy nem vagy beteg, és ha jobban próbálkoznál, össze tudnád szedni magad. Az igazság azonban az, hogy a depresszió igenis egy igazi, létező betegség, ami az érzelmi, szociális és fizikai egészségedet támadja. Olyan, mint a rák, cukorbetegség vagy szívbetegség, amiből nem tudod magad akaraterővel kigyógyítani.

2. „Számodra nincs segítség.”

Amikor depressziós vagy, haszontalannak és értéktelennek érzed magad, akit nem lehet szeretni. Azt hiszed, senki sem akar a te problémáiddal foglalkozni, mert nem érdemled meg, hogy szeressenek, törődjenek veled, vagy figyeljenek rád mások. Muszáj átállítani a gondolkodásodat pozitívabbra, ha le szeretnéd győzni a depressziót, ehhez remek segítség a terápia, mert valóságosabb képet kaphatsz saját magadról.

3. „Semmi sem számít.”

A depresszió elhiteti veled, hogy az emberek és tárgyak teljesen értéktelenek, és közben apátiába taszít. Egyre kevésbé kapcsolódsz be a körülötted zajló életbe, míg a végén a nagy ürességben találod magad. Már nem érdekel semmi és senki.

Úgy alakítja ki a betegséged ezt a magatehetetlen állapotot, hogy elhiteti veled, hogy nem tudod irányítani az életedet. Elveszi a céljaidat, amivel teljesen legyengít.

depresszió tünetek pszichológus

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. „Egyedül sokkal jobb”

A depresszió elszakít az emberektől, azt súgja a füledbe, hogy egyedül nagyobb biztonságban vagy. Pedig ha elvágod magad a téged támogató barátoktól, családtagoktól, az csak ront a helyzeten. Sokkal többet segít, ha rákényszeríted magadat, hogy találkozz másokkal, és hagyod, hogy segítsenek.

5. „Nincs remény.”

A reménytelenség gyilkos érzés, amit a negatív gondolatok generálnak, és akár öngyilkossághoz is vezethet. Ezért olyan fontos, hogy kérj segítséget szakembertől, még akkor is, ha úgy gondolod, nincs értelme, hiszen nincs remény számodra. A reménytelenség végzetes lehet, mindenképpen tegyél ellene.

6. „Nem vagy jó semmire.”

A depresszió képes meggyőzni arról is, hogy ha jobban is érzed magad, akkor sem vagy képes semmire, ami értéket képvisel. Eltiporja az álmaidat és vágyaidat, két lábbal ugrál az optimizmusodon. Pedig igenis élhet egy depresszióval küzdő ember teljes életet, ahogy azt sok híres embernél is láthatjuk.

7. „Az öngyilkosság az egyetlen megoldás.”

A legrosszabb pillanatokban a depresszió miatt nem gondolkodsz tisztán, beszűkíti a látóteredet, és arrafelé terel, hogy az öngyilkosság lenne az a megoldás, amivel megkönnyebbülhetnél. Ha ilyen gondolataid támadnak, azonnal kérj segítséget! A depresszió komoly, de kezelhető betegség, ne hagyd, hogy maga alá gyűrjön!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top