Mindennapok

„Azért egy terhes hasat nem kellene mutogatni ruha nélkül”

Terhesség, anyaság és karrier, szülés 40 fölött, túlsúly, mozgáskorlátozottság – témák, amelyek közül valamelyik biztos, hogy neked is okozott fejtörést. Ha így van, mutatunk egy szuper, ingyenes kiállítást, amihez még kimozdulnod sem kell otthonról.

Emlékszem, amikor kislány voltam, állandóan cikiztek az osztálytársaim a túlsúlyom miatt. Hiába próbáltam alkalmazkodni, jó fej lenni, szinte mindennap kaptam a „Hé, dagadt…” kezdetű beszólásokat. Aztán ahogy kamaszodni kezdtem, valósággal olvadtak le rólam a plusz kilók, nyolcadikra csont és bőr voltam. A dagadtozás azonban még akkor sem maradt el, amikor már zongorázni lehetett a bordáimon.

A helyzet ugyanis az, hogy

ha az emberek feltesznek valakit a fejükben egy képzeletbeli polcra, onnan nagyon nehezen hagyják átmászni másikra.

Nem vagyunk tökéletesek, mindenki küzd ilyen-olyan hiányosságokkal vagy éppen gyengeségekkel, de ettől egyikünk sem rosszabb a másiknál, csak éppen színesítjük a világot a puszta létezésünkkel. Ugye milyen jól hangzik ez? De azért az élet egyáltalán nem ilyen rózsaszín.

Mert ítélkezni baromi könnyű, tapasztalta ezt a saját bőrén minden túlsúlyos ember, minden mozgáskorlátozott és minden anya, akivel megesett már, hogy rosszalló pillantások vagy gonosz megjegyzések kereszttüzébe került, mert a dackorszakban térdig gázoló gyereke egy bevásárlóközpont közepén rendezett óriási hisztit.

Szomorú, de azért nem egészen reménytelen az ügy. Ez a legnagyobb tanulsága minden olyan cikkünknek, videónknak, aminek témája az érzékenyítés. És ez a tanulsága annak az Emberi Szemmel Színesen című online kiállításnak is, melynek híre a Babagenetika mozgalom jóvoltából jutott el hozzánk. A kiállítás 31 képből áll, és minden pillanatkép egy sokakat érintő és sokszor megosztó témához kötődik, olyasmikhez, mint az apák szülési szabadsága, az apás szülés, a Down-szindróma, vagy éppen a szülés 40 év felett.

Minden képhez három nézőpont kapcsolódik, ebből kettőt – egy ítélkezőt és egy elfogadót – készen kapunk, a harmadik nézőpont pedig az olvasóké.

Fotó: Babagenetika

„Aki eljut oda, hogy a képeket megnyitja, az gyorsan rájön arra, hogy ez mindannyiunk életéről szól – mondja Sevcsik M. Anna, a Babagenetika mozgalom alapítója. – Az emberek jellemzően azokra a képekre kattintanak először, amelyek személyesen is érintik őket, így aztán erősebb hatást váltanak ki belőlük. A kommenteket olvasva pedig láthatjuk, milyen sok dolog eszükbe jut embereknek egy adott témáról, és szuper, hogy ezek főleg pozitív dolgok.

Rengeteg pozitív visszacsatolást kaptunk és kapunk szerencsére. A legnagyobb öröm pedig számunkra az, hogy úgy lett a kiállítás népszerű, és úgy kaptunk rengeteg visszajelzést, hogy nem reklámoztuk, igazából meg sem hirdettük.”

Anna elmondta: eredetileg harmincnaposra tervezték a rendhagyó tárlatot, de a sikeren felbuzdulva úgy döntöttek, hogy még harminc napra, január végéig meghosszabbítják. Szeretnék ugyanis, ha minél több emberhez eljutna ez a sok elfogadó, pozitív vélemény.

A magunk részéről mi is csak ajánlani tudjuk, hogy szánjatok rá pár percet az olvasgatására. Visszaadja az ember világba vetett hitét a sok pozitív üzenet, és garantáltan mindenki talál olyan témakört, amely kapcsán maga sem tudja majd megállni, hogy ITT elmondja a véleményét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top