nlc.hu
Mindennapok

Dragóner Filip vérplazmát adott

Koronavírusos betegeken segít vérével a betegségen átesett, magyar focista

A fertőzésen átesett Dragóner Filip alkalmasnak bizonyult vérplazma-donornak a koronavírusos betegek terápiájához.

A Mezőkövesd focistájáról, Dragóner Filipről május közepén derült ki, hogy bár tünetmentesen, de átesett a koronavíruson. Megállapították róla azt is, hogy a vére nagy mennyiségű antitestet termelt, amivel betegek életét mentheti meg – számolt be róla a Bors.

“Ha csak egy beteg ééletét meg tudom menteni, már megérte” – nyilatkozta a lapnak Dragóner, aki tétovázás nélkül rendelkezésre állt, amikor egy budapesti laboratórium megkereste.

Vérplazma-terápiához adott vért a fiatal focista

Vérplazma-terápiához adott vért a fiatal focista (Illusztráció: Getty Images)

A focista szerda reggel 25 percet volt a gépen, ahol 450 milliliter vért csapoltak le tőle. Ezek után egy nap teljes pihenőt kellett tartania, ezek után azonban visszatérhet az edzésekre.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az úgynevezett „citokinvihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Olvass még a vérplazma-terápiáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top