Mindennapok

27 éves koráig lakik a szüleivel az átlagos magyar

Egyre nő azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya, akik még a szüleikkel élnek. Sokat kell várni arra, hogy a „gyerekek” kirepüljenek a családi fészekből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az átlagos magyar 27 éves koráig a szüleivel lakik, és csak ezután költözik el. A jelenség leginkább anyagi okokkal magyarázható. A szülőkkel élés nem jelent egyet a munkanélküliséggel: 72%-uk ugyanis már a szüleinél lakva teljes állásban, 4,5%-uk pedig részmunkaidőben dolgozik – írja a hvg.

Költöznek a fiatalok (fotó: Christinne Muschi/Bloomberg via Getty Images)

Költöznek a fiatalok (fotó: Christinne Muschi/Bloomberg via Getty Images)

A KSH felmérése szerint a 18-32 éves magyarok 62 százaléka él még a szüleivel egy fedél alatt, és ez nagyjából 1,3 millió embert jelent. A helyzet sokat romlott 2005 óta: akkor még ugyanennek a korosztálynak az 50 százaléka el tudott költözni otthonról. A férfiak többnyire később költöznek el, mint a nők, de ez a trend az Európai Unió többi államában is hasonló. Viszont a trend változni látszik: a szülői házban élő fiatal, 18-34 éves nők aránya 2005-höz képest 42-ről 57 százalékra, vagyis 15 százalékkal emelkedett. A férfiaknál az emelkedés „csak” 9 százalékos volt és 57-ről 66 százalékra nőtt.

Amikor költözik a gyerek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top