Mindennapok

Egy furcsa ölelés, ami segít leküzdeni a szorongást

Az ölelés az egyik legjobb szorongásoldó, de vajon működik akkor is, ha magadat öleled meg?

A tudomány az ölelés mellé állt már régen, most pedig kiderült, hogy az is hatásos a szorongás ellen, ha saját magadat öleled meg. Az angolul havening – a „haven” menedéket jelent – kifejezéssel leírt gyakorlat furcsán hangozhat, de valójában egy nagyon erőteljes szorongásoldó technikáról van szó.

Nyújts menedéket magadnak!

A havening nagyjából annyit tesz, hogy megöleled magad és közben pozitív megerősítésekkel is segítesz az agynak, hogy kizökkenjen az üss vagy fuss reakcióból, ami a szorongás hátterében lapul. Nem kell legyinteni rögtön, hogy ez is csak egy újabb spirituális gyakorlat, ugyanis a a havening techinka tudományos alapokon nyugszik. Dr. Kate Truitt pszichológus gyakran használja ezt a technikát a pácienseinél, és remek eredményeket ér el vele a depressziós tünetek enyhítésében.

A magyarázata szerint, szorongás esetén azt az ősi üss vagy fuss (ismert még „harcolj vagy menekülj” néven is) reakciót kell legyőznünk, amely valós, vagy képzelt fenyegetettség hatására alakul ki az agyunkban. Hiába nem támadnak már ránk oroszlánok, ez a reakció akkor is életbe lép, ha érzelmileg nem érezzük magunkat biztonságban. Ilyenkor az amygdala veszélyt jelez, a reakció bekapcsol, mi meg a szorongástól alig kapunk levegőt, az izmaink megfeszülnek, és máris kész a katasztrófahelyzet a fejünkben.

Ha megöleled magad, elmúlik a szorongás

Öleld meg magad és eltűnik a szorongás! (Kép: Getty Images)

Üss vagy fuss reakció

„Az állatokban ez az »üss, fuss, vagy fagyj le« válasz még automatikusan végig tud futni. Sikeresen megküzdenek a fenyegetéssel, elmenekülnek a helyzetből, ha pedig lefagynak, a veszély elmúltával ösztönösen és erőteljesen remegni kezdenek, »lerázzák magukról« ezt az állapotot. Nem traumatizálódnak. Mi viszont túl civilizáltak vagyunk ehhez, és túl intelligensek is, hiszen van egy új agykérgünk, a mindent értelmező neocortex, amely megakadályozza, hogy végigmenjen az ösztönös impulzus, felszabaduljon a túlélő energia, és visszatérjünk a normál működésünkbe.” Forrás: A trauma 50 árnyalata – ha azt hiszed, nem vagy érintett, valószínűleg nagyot tévedsz!

Hogyan segít, ha magadat ölelgeted?

A havening technikát egy neurológus, dr. Ronald Ruden fejlesztette ki a traumák leküzdéséhez. A felkarok, kezek és arc gyengéd érintése az alapja, közben pedig a pozitív megerősítésekkel segít a agynak megnyugodni. Bárki megtanulhatja otthon, sőt, a gyerekeknek is érdemes átadni a tudást: Fond keresztbe a karod, tedd a tenyereket a vállakra, csúsztasd le a kezed a könyök irányában és ismételd fel-le ezt a mozdulatot, közben mantrázhatod például a „nyugodt és békés vagyok” mondatot. Ha a mantrázás nem tetszik, akkor énekelhetsz is, vagy felsorolhatod magadban a kedvenc zenekarok nevét ABC sorrendbe állítva – a lényeg, hogy eltereld a saját figyelmedet.

A szakember szerint, amint úgy érzed, hogy támad a stressz, rögtön vesd be a technikát és öleld meg magad, hogy ne harapódzon el a helyzet, és termelődjön a sok oxitocin hormon, amitől ellazulsz. Akkor is hatásos a havening gyakorlat, ha mást szeretnél megnyugtatni vele, pillanatok alatt megnyugtathatod vele a síró gyereket vagy a szerelmi bánattól szomorú barátnőt. Próbáld ki, vesztenivalód nincs, egy jó ölelés senkinek sem árt.

Olvass még többet a szorongásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top