nlc.hu
Mindennapok

Országos Mentőszolgálat mintavétel

Nincs kapacitása a mentőknek ennyi tesztet elvégezni, több ezer helyszínre nem tudtak kiérkezni

Az Országos Mentőszolgálat mentői 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni.

A Népszava.hu szerint a mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. A portál úgy tudja, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni.

Leterheltek a mentők a koronavírus miatt

Mintavétel (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A lap információja szerint – bár nő a koronavírus-tesztelési kapacitás, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ)  a mintavételi kapacitásainak a végére ért. Információik szerint hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők. OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál a lapnak azt írta: a kezdeti néhány száz feladat után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is.

Győrfi hozzátette: kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. Ennek ellenére a lapnak a mentők egyik minta begyűjtője azt mondta,  naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember. A túlterheltség miatt előfordul, hogy napokat kell várni, hogy kimenjenek tesztelni.

Aktuális koronavírushíreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top