nlc.hu
Mindennapok

A szeretet 7 szava görögül

A görögöknek 7 szavuk van a szeretetre. Mindet ismered?

A görögöknek külön szavaik vannak van a játékos, a szenvedélyes, a hosszú távú, de a baráti, illetve a családtagok iránt érzett szeretetre is...

Tudjuk, hogy a szeretet igazán sokféle lehet, ám a magyar nyelvben mégis leginkább a szeretet vagy a szerelem szót használjuk ezekre az érzésekre. Az ókori görög nyelv viszont hét különféle szóval fejezi ki a szeretet különböző megnyilvánulási formáit. Ismerd meg most ezeket!

Agapé

Isten szeretete az ember iránt és az ember szeretete az Isten iránt – ezt fejezi ki a agapé szó.  Az ókori szövegekben az agapét használják a gyermek és a házastárs iránti érzett szeretet kifejezésére is. Aquinói Tamás magyarázata szerint pedig ez a fajta szeretet az, mely a másik javát szolgálja. Általában véve empatikus szeretetet jelent az emberiség iránt, illetve használják az önzetlen szeretetre is, melyért nem várunk viszonzást.

Ludus

A ludus a játékos, kacér szeretet, gyakorlatilag maga a flört. Az a fajta komolyabb kötődés nélküli, szórakoztató szeretet, amit egy alkalmi, kötelezettségek nélküli kapcsolat során tapasztalhatunk meg, legyen szó akár csak egy táncról, akár egy egyéjszakás kalandról. 

Szeretet

A szeretet sokféle lehet (Illusztráció: Getty Images)

Eros 

Az eros  a szépség és a test iránt érzett szeretet, melyet a vonzalom és a szexuális vágyakozás hajt. Leginkább azt a romantikus megszállottságot írja le, melyet úgy is hívunk: szenvedélyes szerelem. Jellemzően ezt az érzést élik meg a párok a kapcsolatuk elején. 

Pragma

A pragma az elkötelezett, hosszú távú szeretet. Ahogy egy pár összecsiszolódik, összefonódik az életük és családot alapítanak, úgy alakul át az eros pragmává. A szó kifejezi az egymás iránt érzett tiszteletet, a különbségek elfogadását és az ezzel járó kompromisszumokat is. A pragma a romantikus érzésekben gyökerező örök szerelem.

Storge

A storge az a védelmező szeretet, melyet a családtagok, különösképp a szülők és gyermekek éreznek akár egymás iránt, akár csak egy irányban. Tehát például amikor anya szereti a kisbabáját, már akkor is, amikor a csecsemő még nem elég tudatos ahhoz, hogy viszontszerethesse őt. A storge szót használják továbbá a hazaszeretetre, de utalhat például egy sportcsapat iránti elköteleződésre is.

Philia

A philia az egyenlők közötti szertetetet jelenti. Kedves, bátorító, őszinte szeretet, melyet érezhetünk egy barát vagy akár egy plátói szerelem tárgya iránt is. Az az érzés, amikor a legnagyobb jóindulattal vagyunk a másik ember iránt és a lehető legjobbat akarjuk. Ilyen szeretetet élhetünk meg a lélektársainkkal.

Philautia 

A philautia önszeretet jelent. Két fogalmat ölel fel: az egyik önmagunk egészséges szeretete, mely alapvető igény és erősíti az önbecsülést. A másik fogalom viszont negatív tartalmú: az egészségtelen önimádat, a hiúság és önzés kifejezője. A szót használják még az önsajnálatra is.

Olvass még a szeretetről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top